Even heerlijk terugblikken met ZM.

Het was een dinsdag, die 30 april 2013 waarop kroonprins Willem-Alexander koning Willem-Alexander werd. En die dag is nu 3000 dagen geleden.

Tijdens het persgesprek na de zomersessie ging ZM even in op hoe hij terugkijkt op die periode en wat hij de komende 3000 dagen eventueel anders zou doen. Samenbinden, vertegenwoordigen en aanmoedigen blijven centraal staan, zo maakte Willem-Alexander duidelijk in zijn antwoord, aan royaltydeskundige Hans Jacobs van RoyalBlog.

Article continues after the ad

"Dat blijft natuurlijk wel de taak", aldus de koning. "Maar van die drieduizend dagen waren de laatste vijfhonderd zo ongeveer, en dat is al éénzesde, coronacrisis. Dat was niet te voorzien en geeft aan dat het heel moeilijk is om te zeggen wat de komende drieduizend dagen gaan brengen."

Even terug naar die bijzondere dag, met de mooiste foto's. Het begon met de daadwerkelijke overdracht, van koningin Beatrix die weer prinses Beatrix werd, naar koning Willem-Alexander.

De nieuwe troonopvolger bleef er relaxed onder...

...de nieuwe eerste reserve (met achter haar de vorige eerste reserve) toonde zich monter..  

...en prinses Ariane...

...leek vooral licht verbijsterd: ze was hier ook nog maar net zes jaar. 

Een en ander werd gevolgd door een lief balkonmoment...

...waarin de ervaren afzwaaier nog even leuk souffleerde.

De feestelijke stemming onderstreepte nog eens hoe fijn het voor alle partijen is om de functie bij leven over te dragen. 

Daarna kwamen prinsessen Amalia, Alexia en Ariane erbij, destijds nog in de leeftijd dat ze zich zonder morren als paaseieren lieten vermommen.

Daarna werd er in stijl naar de Nieuwe Kerk geschreden voor de eedaflegging en wist opeens de hele wereld wie Jan Taminiau was...

...en dat Nederland een koningin-gemalin had die haarfijn aanvoelde dat dit een moment was om uit te pakken, voor volk en vaderland. 

De koningsmantel bleek Willem-Alexander uitstekend te staan, maar gezien de banden die nodig waren om de mantel half op de schouders te houden, kan het geen comfortabel kledingstuk zijn geweest. Heavy is the head that wears the crown. Of in dit geval: de cape.

Ook de rest van de blauwe loper werd stijlvol gevuld (arme prinses Mabel, die er met de mouw van haar trouwjurk haar man prins Friso bij betrok: die lag toen in coma na zijn skiongeval en zou in augustus 2013 overlijden).

De eedaflegging ging vlekkeloos...

...en de nieuwe troonopvolger keek er alvast ernstig de kunst van af. Wat een lieve foto is dit toch! 

Ook de nieuwe hoofdrolspelers pakten even een momentje samen.

Daarna was het tijd voor een rondje Amsterdam over het water. Die beige dweilen, daar zouden de prinsessen nu vast niet dood meer in gezien willen worden. 

Het was een lange, lange dag voor de prinsessen, die dapper door bleven zwaaien tijdens de rondvaart... 

...waarbij ZM ook gewoon een trotse vader bleef. 

Vooral Amalia hield er de moed lekker in #borntobeQueen.

En dit was op 1 mei, the day after. Na de inhuldiging en het feest overnachtte het koninklijk gezin in het paleis in Amsterdam, om de volgende ochtend naar huis te vertrekken en aan het werk te gaan als koning en koningin. Waar zijn die 3000 dagen gebleven?

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in