Echtgenote, moeder, vriendin én carrièrevrouw: de vrouw áchter de koningin.

Dit artikel is in een uitgebreidere versie te lezen in het nummer van Nouveau (met Máxima op de cover) dat NU in de winkel ligt. Je bestelt 'm hier.

Máxima laat zich niet makkelijk kennen. Dat ze, voordat ze verliefd werd op haar prins geen minuut op Nederlandse bodem had doorgebracht, heeft daar zeker aan bijgedragen. Tegen de tijd dat wij goed en wel lucht kregen van ene Máxima Zorreguieta, waren de gelederen rondom de toekomstige koningin van Nederland al gesloten.

Article continues after the ad

Vrienden en familie werden gemaand om niet te spreken over ‘hun’ Máxima. Interviews werden en worden maar zelden gegeven. En Majesteit zelf laat ook maar zelden iets los over haar privéleven. Toch zijn we inmiddels twintig jaar verder en is er weleens iets verklapt, per ongeluk of niet. Wat toch best een aardig beeld geeft van wie Máxima nou echt is, buiten de tiarapracht en invloedrijke (bij)baan om.

Familievrouw

De meest tekenende woorden over de vrouw Máxima komen, hoe kan het ook anders, van Máxima zelf. ‘Mijn gezin is mijn prioriteit. Zij zijn het allerbelangrijkst.’ Een waarheid als een koe, want haar jaren als koningin en speciaal pleitbezorger voor de VN zijn altijd verweven geweest met de levens van haar drie dochters, Amalia (17), Alexia (bijna 16) en Ariane (13). Van een telefoontje in een documentaire over Máxima’s VN-inzet (‘Van mij mag het, maar alleen als het van papa mag!’) tot haar grijns toen Alexia op Koningsdag 2020 werd gevraagd hoe haar ouders nu echt waren (‘Best wel, eh, heel goede ouders! Over het algemeen is het heel gezellig hier.’).

Ze is een familievrouw pur sang, eigenlijk ook altijd geweest. Máxima, de eerste dochter van Jorge Zorreguieta en zijn tweede vrouw Maria Del Carmen Cerruti, werd immers nog getrakteerd op twee jongere broers en een zusje dat zelfs dertien jaar jonger was. Waardoor ze al jong enigszins aan het ‘moederen’ sloeg.

Het verlies van zus Inés in 2018 – aan zelfmoord - maakte maar weer eens duidelijk hoe sterk de familiebanden met Máxima vervlochten zijn: ze was een aantal weken uit de running, miste zelfs een officieel staatsbezoek aan Estland, Letland en Litouwen en sprak uiteindelijk bij terugkeer geëmotioneerd haar dank aan het Nederlandse volk uit. ‘Alle reacties waren zo dierbaar en steunend, het heeft echt geholpen.’

Verder lezen? Koop dan nu Nouveau!

Beeld: Brunopress/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in