Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat was er nu precies 'zo pijnlijk' voor Máxima?

Nog éven over dat geheimzinnige paleistelefoontje. Volop in het nieuws: het onderzoek naar de rol van de Nederlandse overheid rond de arrestatie van oud-Transavia-piloot Julio Poch. Die zou rechtmatig zijn geweest, hoewel Poch vervolgens wel in Argentinië acht jaar lang ten onrechte achter de tra...

Wat was er nu precies 'zo pijnlijk' voor Máxima?

Nog éven over dat geheimzinnige paleistelefoontje.

Volop in het nieuws: het onderzoek naar de rol van de Nederlandse overheid rond de arrestatie van oud-Transavia-piloot Julio Poch.

Die zou rechtmatig zijn geweest, hoewel Poch vervolgens wel in Argentinië acht jaar lang ten onrechte achter de tralies werd gezet. Dit voor zijn vermeende betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten tijdens het bewind van de junta.

Hoe het met die rechtmatigheid zit, is aan de rechter die zich hier voor Poch (rechts) over gaat buigen. Opmerkelijk in het rapport is de vermelding van 'bemoeienis van belanghebbenden rond het Koninklijk Huis.' Huh?

Het zit zo: de commissie heeft ook de connectie tussen Poch en Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima onderzocht. Zorreguieta was minister tijdens het junta-regime van dictator Jorge Videla. De commissie heeft geen aanwijzingen of bewijzen kunnen vinden voor beweringen van een mogelijke deal met de Argentijnse autoriteiten dat Zorreguieta niet vervolgd zou worden, in ruil voor de uitlevering van Julio Poch.

Wel zijn de onderzoekers gestuit op een vrij kansloze poging 'om te interveniëren in het onderzoek'. Dit zou zijn gedaan vanuit kringen rond het Koninklijk Huis in de voorzomer van 2007 via Eurojust, dat bij het vooronderzoek naar Poch een faciliterende rol speelde.

Prinsjesdag 2007

"Navraag door de commissie over het voorval bij het Kabinet van de Koning heeft tot niets geleid. De commissie draagt geen kennis van, noch heeft aanwijzingen voor, mogelijk andere vergelijkbare interventies."

In het rapport staat die interventiepoging beschreven. Die vond plaats in 2007, toen het onderzoek naar Poch nog minder in de schijnwerpers stond. Het ging om een telefoontje naar de Nederlandse vertegenwoordiger van de organisatie Eurojust, een justitieel samenwerkingsverband van de EU.

'Die zaak tegen die Argentijnse piloot, is dat nou nodig?'

De vertegenwoordiger vertelt aan de commissie dat hij gebeld werd door een Nederlandse vrouw die zei van het kabinet van de koningin te zijn. "Die overviel mij met de vraag in de trant van: 'die zaak tegen die Argentijnse piloot, is dat nou nodig?'"

Toen de vertegenwoordiger vroeg waarom ze dat wilde weten, zei de vrouw volgens hem: "Ja, het is zo pijnlijk voor Máxima." De vertegenwoordiger zou daarop gezegd hebben dat het pijnlijker was voor slachtoffers die uit een vliegtuig zijn gegooid.

Hier nog koningin Beatrix in 2007 met de Zorreguieta's, op het feest voor Máxima's 40ste verjaardag

Op de vraag of ’Hare Majesteit’ achter dit telefoontje zat, antwoordde de beller: "Nee, maar binnen onze groep hebben we daar zo eens over gepraat en dat leefde een beetje in de zin van ’moet dat nou?'" Er werd gevraagd om een schriftelijk verzoek, maar dat kwam er nooit.

De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie weten dat in databases, gespreknotities en agenda’s tussen 2001 en 2011 niets over zo’n telefoontje is aangetroffen.

Bezoek aan de Blauwe Moskee in Istanbul in 2007; Máxima was hier hoogzwanger van Ariane.

"Daarnaast heeft de directeur van het Kabinet van de Koning mensen gesproken die, als zo’n telefoontje er zou zijn geweest, mogelijk betrokken zouden kunnen zijn", zegt een woordvoerder. "Mensen die destijds bij de Dienst Koninklijk Huis werkten, maar ook de koning, koningin Máxima en prinses Beatrix. Allen hebben aangegeven dat hen niets bijstaat van een dergelijke interventiepoging."

Wat kan hier nu aan de hand zijn geweest, een eigengereide hofdame die een duit in het zakje wilde doen? De kwestie rond Máxima's vader speelde vooral voor het huwelijk, vandaag 19 jaar geleden. Ze nam toen duidelijk afstand van alles wat er in Argentinië was gebeurd. In 2007 was ze een geliefde en populaire kroonprinses en al moeder van Amalia, Alexia en Ariane, met ruime afstand tot de Kwestie Poch.

Hoe goed bedoeld het telefoontje ook was, het is vooral pijnlijk dat ze na ruim dertien jaar opeens bij een kwestie ter sprake komt, waar ze vermoedelijk niets van wist. Eerdere pogingen tot bijsturen van iets onverkwikkelijks door prins Friso en prinses Mabel vielen zo slecht, dat de Oranjes het sindsdien wel uit hun hoofd laten om te proberen iets weg te spinnen. Met het type vrienden in die eerdergenoemde 'onze groep' heeft een mens geen vijanden nodig, toch?

Foto's (c) Brunopress, ANP, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in