Stemmig was het, met dat weer van vandaag erbij.

Het blijft wennen, zo'n besloten editie van de Nationale Dodenherdenking. Maar we weten allemaal nog heel goed dat vorig jaar een memorabel jaar was, daar op de lege Dam.

Dit jaar is het gevoel ook weer bijzonder. Publiek is er niet, maar koning Willem-Alexander en koningin Máxima (en Mark Rutte en burgemeester Halsema, die er vorig jaar ook bij waren) staan om 20.00 uur op de Dam om kransen te leggen, met toch beduidend meer genodigden om zich heen dan vorig jaar. #vooruitgang

Article continues after the ad

Het aankomstmoment: een classy koningspaar op ingetogen

Op die Dam is het, zoals het vandaag eigenlijk overal is, stevig aan het waaien. Stemmingmakend aan het waaien haast. Gelukkig heeft HM haar lokken (goede haarlak, dat staat vast) keurig onder een hoedje verstopt dat vakkundig is vastgelijmdspeld. En kunnen haar oorbellen ook tegen een windhoosje.

En als altijd spookt dan toch even de vraag door menig hoofd, hoe onbelangrijk dan ook op zo'n moment: wat zal ze toch in die handtas hebben zitten?

Half en half

Na de twee minuten stilte droeg 'spoken wordartiest' Amara van der Elst een prachtig gedicht voor. 'Half en half. Maken heel. Mooi.'

Scouts legden kransen namens nabestaanden en overlevenden van oorlogsgeweld en vervolging van wie we mooie filmpjes te zien kregen. En daarna was het tijd voor de jaarlijkse toespraak op de Dam.

Amara maakt indruk op velen

Persoonlijk tintje

Vorig jaar hield de koning een indrukwekkende toespraak, dit jaar was het de beurt aan André van Duin, toch een verrassende naam. Vond hij zelf ook.

Maar een mooie toespraak werd het. Met een persoonlijk tintje dankzij herinneringen aan zijn vader, maar ook zijn verwijzing naar het homomonument, elders in Amsterdam, waar hij normaliter aansluit op 4 mei om 20.00 uur.

Laten we hopen dat dat volgend jaar wél weer gewoon kan. En dat ons dan ook weer een volle Dam wacht.

Beeld: Brunopress/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in