Een bijzondere ochtend op Noordeinde.

De Oranjes spraken bijna twee weken geleden natuurlijk hun medeleven uit voor de bevolking van Oekraïne en kregen daar zelfs een persoonlijk bedankje voor van president Volodimir Zelenski en zijn vrouw Olena.

Maar vandaag kregen Willem-Alexander en Máxima voor het eerst (openlijk in elk geval) de kans om te spreken met mensen uit het land. Een groepje Oekraïners die in Nederland wonen kwam vanochtend langs op paleis Noordeinde.

Article continues after the ad

Zij werden vergezeld door de ambassadeur van Oekraïne, Maksym Kononenko (hieronder met bril) en zijn echtgenote Tetiana Doroshenko. Ook oud-profvoetballer Evgeniy Levchenko schoof aan.

De koning en koningin spraken met de groep over de situatie in Oekraïne, de onzekerheid die zij voelen over het lot van familie en vrienden die nog in het land zijn of op de vlucht zijn geslagen, de mogelijkheden om contact met hen te leggen en de noodzaak van hulp en steun vanuit Nederland, EU-lidstaten en andere landen.

We hadden ons HM in een stevig staaltje Diplomatic Dressing kunnen voorstellen (ze houdt van blauw en geel), maar ze koos anders

De landelijke actiedag van Giro555 leverde gisteren in elk geval al ruim 106 miljoen euro op, maar doneren kan natuurlijk nog steeds. Wil je ook helpen, dan maak je geld over naar IBAN NL08 INGB 0000 0005 55.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in