Het zijn sportieve weken voor de koning.

Eerst mocht hij zich zelf uitleven op de lange latten in Lech. Toen was hij met dochter Amalia bij het afscheid van Ireen Wüst en Sven Kramer in Thialf, en vandaag mocht hij op Paleis Noordeinde de medaillewinnaars van de Paralympische Winterspelen in Beijing verwelkomen.

Het is altijd een hoogtepuntje op de agenda van de koning, die de honneurs waarnam samen met zijn tante prinses Margriet. Medaillewinnaars Alpineskiër Niels de Langen, skiër Jeroen Kampschreur en snowboarder Chris Vos keerden met de rest van de ploeg pas vanochtend terug uit Beijing.

Article continues after the ad

Voor ze op Noordeinde werden verwacht, werden de medaillewinnaars al ontvangen op het Catshuis in Den Haag door minister-president Rutte en minister Helder. Maar dat momentje met de koning, dat is natuurlijk hét moment van de dag.

In totaal wonnen de Nederlandse sporters in Beijing drie keer zilver en één keer brons.

Een paar weken geleden mochten er ook al Olympiërs langs op Paleis Noordeinde. Toen was het de beurt aan de sporters van de Olympische Winterspelen, onder wie de afzwaaiende Ireen Wüst die een bijzondere onderscheiding kreeg.

Beeld: ANP/Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in