Elk nadeel hep z'n voordeel.

Vooropgesteld: in de kern is 2020 een jaar dat we allemaal gráág zouden inleveren. Maar: het heeft ook mooie en goede dingen gebracht voor veel van ons. Een beetje rust in de tent bijvoorbeeld. En dat kwam ook voor koningin Máxima als geroepen.

Het jaar 2019 was een jaar waarin we HM maar relatief weinig zagen. Ze was, zo liet de RVD eind 2018 discreet weten, geveld door een geheimzinnige darmaandoening. Wat natuurlijk enorm op het energiepeil werkte. Daar kwam midden 2019 ook nog een operatie aan haar voet bij, ook niet handig in een leven op hakken.

Article continues after the ad

Onze normaal zo levenslustige koningin, zij van de meerdere trips de wereld rond voor de VN náást haar volle agenda als koningin, moest een tandje terugschakelen. Niet makkelijk met haar dubbele agenda en als moeder van drie. Maar wat moest dat moest.

Maar in 2020 werd dat moeten toch even heel anders. Ineens moest iedereen veel thuisblijven. Moesten meetings wel via Zoom, en dan niet alleen omdat Majesteit zelf niet fit genoeg was voor het vliegtuig. Dat moet toch een opluchting zijn geweest voor Máxima, die niet graag mensen teleurstelt, al helemaal niet bij de VN.

Ze kreeg vanuit Huis ten Bosch een hoop gedaan, ook in de vroege dagen van het jaar met drie prinsessen die aan huis school volgden. Ging er zeer regelmatig op uit om in den lande te zien wat de pandemie allemaal teweegbracht. Maar vooral: had ook meer tijd thuis, met haar meiden. Rustig samen eten. Slapen in het eigen bed.

Wat dat betreft kon 2020 wel eens precies zijn waar Máxima aan toe was: een jaar van bezinning, rust en regelmaat in een verder zo druk bestaan. Ze straalt in elk geval weer, iets wat in 2019 nog wel eens lastig was. 

Hoe 2021 eruit gaat zien, blijft lastig. Maar al tijdens de zomerfotosessie leek HM erop te zinspelen dat zij een andere werk-privébalans, meer à la in crisistijden, wel ziet zitten. "Ik denk dat een andere relatie tussen werk en thuis een van de blijvertjes is na deze crisis", zei ze toen.

Dat moet toch een rustgevende gedachte zijn om 2021 mee in te luiden.

Beeld: Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in