Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Throwback: Máxima's grote bruiloftsinterview

Vandaag 20 jaar geleden op de buis: hét grote trouwinterview van WA en Máxima. Met z'n vier miljoenen zaten we er twintig jaar geleden klaar voor. Het grote pre-bruiloftsinterview van Willem-Alexander en Máxima. Met NOS-zwaargewichten Maartje van Weegen en Paul Witteman tegenover zich voerden ze ...

Throwback: Máxima's grote bruiloftsinterview

Vandaag 20 jaar geleden op de buis: hét grote trouwinterview van WA en Máxima.

Met z'n vier miljoenen zaten we er twintig jaar geleden klaar voor. Het grote pre-bruiloftsinterview van Willem-Alexander en Máxima. Met NOS-zwaargewichten Maartje van Weegen en Paul Witteman tegenover zich voerden ze een eerlijk en openhartig gesprek dat de geschiedenisboeken in zou gaan.

In een uur tijd vertelden de kroonprins en zijn verloofde over alles van hun ontmoeting tot hun verloving, in Kasteel Drakensteyn daags voor hun grote sprookjeshuwelijk. Gelukkig hebben we YouTube nog als je het eens op je gemak terug wilt kijken. #OpslaanMaar

Feestbeestje

Buiten dat het prachtig is om de Oranjes even weer twintig jaar jonger te zien, zette het interview ook de toon voor hoe Willem-Alexander en Máxima zich later in interviews zouden gedragen. Ze geven ze niet vaak, maar áls ze het doen, zijn ze openhartig.

Ook leuk: Máxima voorspelde aardig hoe ze zou worden als ze straks écht prinses zou zijn. Het voormalig 'feestbeestje' (haar woorden) meldde in 2002 al: "Ik ben Latijns en ik blijf Latijns qua een paar dingen van mijn cultuur. Ik dans, en ik zal blijven dansen. En ik zal blijven zingen."

Dit was ook het interview waar ze uitgebreid spraken over Het Aanzoek, dat ze vorig jaar voor de royal Instagram nog even dunnetjes over deden (wie had dat 20 jaar geleden gedacht!). Over WA's Engelse aanzoekwoorden ("Ik moest er niet aan denken dat ze me niet-begrijpend aan zou kijken", aldus de prins), over rozen, champagne, schaatsen en over haar volmondige ja. Máxima: "Lang nadenken was niet nodig. Ik wil bij Alexander zijn."

Het blijft mijn vader

Natuurlijk kwamen er ook minder lieflijke onderwerpen aan bod. Máxima's vader bijvoorbeeld, voor wie Willem-Alexander en Máxima het opnamen in het interview voor de ogen van een kwart van alle Nederlanders. Nee, Jorge is er niet bij op hun grote dag. Maar ze geloven niet dat hij iets wist van de vreselijke daden tijdens de dictatuur in zijn land.

Willem-Alexander: "Het is vanaf het eerste moment dat ik hem heb ontmoet zijn lijn geweest. Daar is hij nooit van afgeweken." Máxima: "Ik heb al jong mijn vader gevraagd of hij er iets van afwist. Hij had destijds nog geen enkel belang, en toch ontkende hij het al. Ik geloof hem daarom als hij dat zegt. Het blijft namelijk wel mijn vader."

Je leest het al: dit interview is écht het terugkijken waard in de aanloop naar het twintigste jubileum van ons koningspaar.

Beeld: Brunopress/ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in