Opmerkelijk, steeds die sportwagen richting Drakesteyn.

Toegegeven, 56 jaar is op zich geen bijzondere tijdspanne. Maar de foto's zijn zo leuk en prinses Beatrix was zo happy met haar vriend...

Article continues after the ad

... dat we toch even stilstaan bij de verloving van Hare Koninklijke Hoogheid, op 28 juni 1965, met Claus von Amsberg.

Het stel kende elkaar sinds 1962, de ontmoeting had plaats op een feestje in Bad Driburg. Anderhalf jaar later kwamen ze elkaar weer tegen op het huwelijk  van prinses Tatjana zu Sayn-Wittgenstein met Mauritz, prins van Hessen.

Er volgde een wintersportvakantie en een heerlijke geheime verkering, waarbij er – dat begon wel een beetje op te vallen - steeds een sportwagen naar Drakensteyn reed. Ze toerden er eindeloos mee, picknick mee, het halve land door.  

Op Drakesteyn werd De Foto gemaakt: op zaterdag 1 mei 1965 liep Beatrix er hand in hand met Claus von Amsberg en was het gedaan met de rust.  

Claus' Duitse nationaliteit lag gevoelig, zo kort na WOII en bovendien vonden snobs hem niet adellijk genoeg om prins-gemaal te worden: hij behoorde tot de lage Duitse adel.

In dit soort gevallen zijn koppige Oranje-genen toch een zegen: Beatrix hield voet bij stuk...

...dus was de verloving een feit, inclusief fotomoment bij Soestdijk. De vrouw achter Claus is zijn zus. Hoewel Von Amsberg in Nederland een heel moeilijke start had, sloot men hem later massaal in de armen.

Juli 1965, op verlovingstournee: varen op de Amsterdamse grachten.

En de meeste mensen waren gewoon blij voor de prinses – getuige het enthousiasme bij rondritten zoals deze.

Het was dan ook een charmante man met humor, die zijn best deed snel Nederlands te leren, fietste alsof hij nooit iets anders had gedaan en zich met zijn deelnaam aan de Vierdaagse regelrecht de haren van het volk inliep.

Hoewel Claus later kampte met depressies en ziekte die een enorme wissel op het huwelijk trokken, heeft niemand ooit getwijfeld aan de liefde tussen hem en Beatrix. Die 59 jaar geleden officieel dus werd. Gelukkig hebben we de foto's nog.   

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in