Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Zweedse koning schrapt 5 kleinkinderen uit het Koninklijk Huis

De Zwoyals kiezen voor het Nederlandse model. What to do met een uitdijende koninklijke familie waarvan de meeste kinderen zelfs niet in de buurt van de troon zullen komen? Koning Carl Gustaf van Zweden heeft een verstandig besluit genomen en vijf van zijn kleinkinderen de vrijheid gegund door ze...

Zweedse koning schrapt 5 kleinkinderen uit het Koninklijk Huis

De Zwoyals kiezen voor het Nederlandse model.

What to do met een uitdijende koninklijke familie waarvan de meeste kinderen zelfs niet in de buurt van de troon zullen komen? Koning Carl Gustaf van Zweden heeft een verstandig besluit genomen en vijf van zijn kleinkinderen de vrijheid gegund door ze te schrappen als leden van het Zweedse Koninklijke Huis.

Het gaat om prins Alexander en prins Gabriel, de zoontjes van prins Carl Philip en prinses Sofia...

...en prinses Leonore, prins Nicolas en prinses Adrienne, de kinderen van prinses Madeleine en Chris O'Neill. Zowel Carl Philip als Madeleine hebben al gezegd helemaal achter de beslissing te staan.

De kinderen van kroonprinses Victoria en prins Daniel blijven wel tot het Koninklijk Huis behoren, Estelle als aanstaande kroonprinses en Oscar als eerste reserve. Van de koning, de kroonprinses en de opvolger is vandaag een nieuwe foto vrijgegeven. 

In de praktijk betekent het dat de vijf geschrapte kinderen gewoon leden van de Koninklijke Familie blijven en hun huidige titels houden (ze kregen allemaal een hertogdom bij hun geboorte), maar niet langer Koninklijke Hoogheden zijn. Ook wordt er niet van hen verwacht dat ze ooit officiële taken verrichten: de vijf zijn vrij om later te gaan studeren, een vak te leren en een eigen leven te leiden. Het betekent ook kosten besparen op de monarchie, niet onbelangrijk om relevant te blijven. 

In Nederland geldt deze situatie al veel langer: er is een klein Koninklijk Huis dat een toelage krijgt en een grote Koninklijke Familie waarvan de leden zichzelf moeten bedruipen (gezien het vermogen in de diverse gezinnen hoeven we geen medelijden met ze te hebben). De kinderen van prins Constantijn en prins Friso zijn ook alleen lid van de Koninklijke Familie.

Het is wat meer van deze tijd dan bijvoorbeeld de situatie in Engeland, waar prinses Beatrice en prinses Eugenie al jaren in de ongemakkelijke situatie zitten dat ze aan de ene kant 'een gewoon leven' dienen te leiden en aan de andere kant ook worden geacht hun opwachting te maken op officiële momenten zoals Trooping The Colour.  

Prins Carl Philip, de zoon van de koning, koos zelf al ook voor een leven als ondernemer in plaats van fulltime royal te zijn. Hij blijft zich wel bezig houden met goede doelen, net als prinses Sofia en prinses Madeleine. Ook zullen ze bij officiële momenten zijn als hun vader daarom vraagt.  

Foto's © Kungahuset

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in