Binnen het Zweedse koningshuis mag het een kwartet heten.

Eerst waren Carl Philip en zijn Sofia aan de beurt. Toen Victoria en Daniel. En nu hun ouders koning Carl Gustaf (75) en koningin Silvia (78). In Zweden grijpt de pandemie om zich heen, en daar ontsnappen ook de royals niet aan.

Het kon haast niet uitblijven of ook onder de royals zouden de coronacijfers na de feestdagen omhoog gaan. En ja hoor: nu blijken én de koning en koningin van Zweden én de groothertog van Luxemburg, Henri, besmet met het virus.

Article continues after the ad

Kerst samen gevierd

De Zweedse koning en koningin hebben milde symptomen, maar waren wel allebei al drie keer gevaccineerd. De enigen van de familie die nog géén corona hebben gehad (of waarvan het wellicht niet bekend is gemaakt) zijn prinses Madeleine en haar man Chris. Zij wonen dan ook niet in Zweden. Al is de situatie in hun thuisbasis Florida natuurlijk óók niet altijd even rooskleurig geweest.

Madeleine en haar gezin (het stel heeft drie kinderen) konden lange tijd niet terug naar Zweden, maar waren voor de feestdagen wél weer even in den lande. Naar verluidt heeft de hele familie toen samen kerst gevierd in kasteel Drottningholm. Dat past trouwens prima binnen de Zweedse coronaregels – daar gelden geen restricties voor hoeveel mensen je thuis mocht ontvangen met de feestdagen, al wordt 1,5 meter wel aanbevolen.

Regels weer strenger

De regels lijken wel ook in Zweden weer strenger te worden. Was er in november bijvoorbeeld nog ruimte voor een staatsbezoek van het Spaanse koningspaar, het bezoek van de Noorse kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit is voor nu verplaatst.

Nu maar hopen dat het koningspaar er met alleen milde symptomen doorheen komt en dat de rest van de familie buiten schot blijft.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in