Zo'n losse bedoening als in Nederland is het nergens, maar...

...ook de andere koningshuizen hebben bijna allemaal wel íets in de richting van een Koningsdag of Nationale Feestdag. Al zul je ze dus nooit koekhappend aantreffen. Wat ze dan wel doen? Nou...

Groot-Brittannië

De verjaardag van Queen Elizabeth werd dit jaar niet gevierd wegens het overlijden van prins Philip, en ook de nationale feestdag die om haar verjaardag heen is gebouwd, Trooping The Colour, vindt dit jaar voor de tweede maal ingekort en aangepast plaats vanwege de pandemie.

Article continues after the ad

Normaliter is er op de verjaardag van de queen in april een besloten feestje en klinken er in Londen saluutschoten. In juni viert ze haar verjaardag dan met landgenoten tijdens Trooping, compleet met militaire parade en balkonmoment voor de hele familie.

België

Onze Zuiderburen hebben een heel andere aanpak van Koningsdag. Die van hun is op 15 november en wordt gevierd... zonder leden van de royal family. Er wordt een Te Deum (lofzang) gezongen en voor Defensie is er een traditionele korpsmaaltijd waarbij wordt geproost op de koning.

Wel laat de familie zich uitgebreid zien op de Nationale Dag in juli, dus meer in de richting van onze Koningsdag. Dan groeten ze het volk, gaan ze naar een Te Deum in de Brusselse Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal en is er aan het einde van de dag vuurwerk.

Monaco

De nationale feestdag en de Dag van de Prins (Fête du Prince) vallen in Monaco samen op één dag: 19 november. Dan is er een speciale mis in de kathedraal, een militair défilé en 's avonds vuurwerk in de haven.

Zweden

Ook in Zweden vieren ze eigenlijk twee keer feest met de royals. Op 30 april tijdens Walpurgisnacht wordt de terugkeer van de lente gevierd. Inwoners zijn welkom bij het paleis voor muziek en saluutschoten. Maar het echte royal fotomoment is op 14 juli als kroonprinses Victoria jarig is. Dat wordt met het volk gevierd op Solliden, het zomerpaleis van de familie. Er is een rondje langs het publiek, gelegenheid tot foto's en vaak ook een uitgebreid concert. En ze gaan in klederdracht, wat zorgt voor bijzondere plaatjes.

Denemarken

De Denen vieren net als wij traditiegetrouw de verjaardag van de koningin, Margrethe in hun geval. Op 16 april verschijnt zij  met familie op het balkon van het paleis van Kopenhagen en roept het publiek negen maal 'hoera'.

Noorwegen

De Noren doen iets soortgelijks, maar dan op 17 mei en met een andere aanleiding: zij vieren op Grunnlovsdag de totstandkoming van de nationale grondwet met onder andere een militaire parade en een rijtour/balkonmoment met de royals.

Spanje

Koning Felipe viert samen met zijn gezin de nationale feestdag van Spanje in Madrid, op 12 oktober. Er is normaliter een tribune voor de royals klaargezet zodat ze het militaire défilé kunnen zien, er is een eerbetoon aan de vlag, en ten paleize is er een receptie. Maar de koning zelf (die in januari geboren is) wordt niet specifiek gevierd.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in