Leven in luxe als royal banneling.

Hoe nu verder, na de schikking? Dat is wat menigeen zich afvraagt nu prins Andrew de rechtszaak die Virginia Giuffre tegen hem had aangespannen wegens misbruik heeft afgekocht. Formeel houdt hij vol onschuldig te zijn, maar 'wie schikt heeft iets te verbergen' is in dit soort gevallen toch het uitgangspunt.  

Er zoemt een hardnekkig bedrag van 12 miljoen pond rond. Twee miljoen hiervan zou door de Queen worden betaald, rechtstreeks aan de stichting waarmee Virginia slachtoffers van misbruik steunt. De rest moet de prins zelf ophoesten en dat gaat nog niet meevallen.

Article continues after the ad

Zijn toelage is in verhouding bescheiden en hij heeft verder geen inkomen. Het enige waar geld uit kan loskomen is het chalet in Verbier (deze foto is uit 2008) dat in de verkoop staat. En het zou kunnen dat hij nog wat geld heeft van de shady verkoop van Sunninghill Park.

Dat is het inmiddels vrij vervallen huis (hier nog in volle glorie in 1996) dat hij na zijn huwelijk met Sarah Ferguson kreeg en dat hij ondanks de nood voor renovatie voor drie miljoen pond meer dan de vraagprijs verkocht aan de miljardairsschoonzoon van de toenmalige president van Kazachstan. Het bracht 15 miljoen pond op, maar een groot deel daarvan zal zijn opgegaan aan de juridische kosten die de prins de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Andrew zelf, niet gehinderd door voortschrijdend inzicht, denkt nog altijd weer een rol in het openbare leven te kunnen gaan spelen voor de Kroon. Dat zit er niet in en door het afnemen van zijn titel Koninklijke Hoogheid is hij nu in feite een gewoon burger.

Op dit moment heeft hij echter nog wel zijn Hertog van York titel, in dat umfeld zou hij – een beetje zoals Sarah Ferguson, de ex waar hij nog altijd mee samenwoont, met een semi-royal aura, nog wat commerciële activiteiten kunnen ontplooien, al heeft hij zijn imago – arrogant, pompeus, niet al te snugger – niet mee…

Het lijkt er toch vooral op dat hij zijn leven als een soort royal banneling door zal blijven brengen in de Royal Lodge waar hij sinds 2004 woont. Hij is er de afgelopen jaren amper van het terrein gekomen.

Regelmatig wordt hij er te paard gespot, soms bezoekt hij zijn moeder, koningin Elizabeth, in het nabijgelegen Windsor Castle.

Hij woont er zoals gezegd met Sarah als gezelschap en wordt er bezocht door zijn dochters en kleinkinderen, maar verder zijn Andrews dagen er vrij leeg en zonder doel.  

De Royal Lodge ligt besloten en vrij afgelegen op het terrein van het koninklijke part en is al sinds 1662 een royal residentie. De voorkant is vrij strak…

… de achterkant wat speelser. Voor Andrew woonde zijn oma, de Queen Mum, er van 1952 tot haar dood in 2002.

Hier zie je prinses Anne en prins Charles met hun oma, de Queen Mum, die Andrew als baby op schoot heeft in 1960.

Qua inrichting in 1930's chic is er niet heel veel veranderd: naast de vele olieverfjes en aandoenlijk veel foto's van Sarah detoneert het enorme tv-scherm in de 'drawing room' een beetje. Het staat vrijwel altijd op een sportkanaal, Andrew is gek op golf.

Sarah gebruikt de serre om de verhaaltjes op te nemen die ze met verve voorleest.

Koningin Elizabeth heeft warme herinneringen aan de Royal Lodge, waar ze als kind en puber regelmatig vrije dagen doorbracht met haar ouders: de familie gebruikte het destijds als buitenhuis.

Er is een zwembad en een tennisbaan, en het is een mooi terrein op paard te rijden.  

In de Lodge werkt nog een handjevol personeelsleden, waaronder een butler, maar het is niet te vergelijken met de jaren waarin het huis volop werd gebruikt voor ontvangsten en feesten.

Een deel van het pand wordt niet meer gebruikt en is afgesloten, de formele ontvangstruimten bevinden zich nog in de klassieke staat...

... zij het met een vleugje vergane glorie: versleten tapijt, vlekken van lekkage, deurposten die wel een likje verf kunnengebruiken.

Prinses Eugenie poseerde er voor een fotoshoot.

En de privévertrekken zijn een mix van oud meubilair en nieuwe techniek. De prins hoeft zich er op zich er op zich niet te vervelen, maar de Lodge is tegelijk toch een symbool en een pijnlijke herinnering aan alles wat hij kwijt is geraakt.  

Foto's (c) Getty Images, Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in