Een royal kan nooit genoeg residenties hebben.  

Al sinds de zomer van 2021 gaat het verhaal rond van prins William en hertogin Kate op zoek zijn naar een andere woning. Nu verdelen ze hun tijd tussen Kensington Palace in Londen en hun geliefde buitenhuis Anmer Hall in Norfolk.

Dat laatste is eigenlijk te ver weg van Londen om te kunnen forenzen. Gezien het feit dat door de verbouwing van Buckingham Palace de Queen tegenwoordig vanuit Windsor Castle haar werk doet, is het niet onlogisch dat ze daar in de buurt aan het kijken zijn. Ook omdat ze allebei nogal outdoorsy zijn en Londen hen wat begint te benauwen. Buiten de stad gaan wonen zou 'de meest logische stap voor hun gezin in deze fase zijn'. 

Article continues after the ad

Ze zouden dan bovendien dichter in de buurt zijn van de Middletons, die op 24 km van Windsor Castle wonen én Eton College – vermoedelijk de eerstvolgende onderwijsstap voor prins George – is dichtbij. Die jongenskostschool is pas op zijn 13de aan de orde, Kate en William zouden voor nu vooral op zoek zijn naar een gemengde school waar al hun kinderen goed onderwijs krijgen, maar 's avonds nog wel gewoon thuis kunnen aanschuiven.

Met de Queen in Windsor Castle, de Wessex'jes in Bagshot Park en prinses Eugenie en haar gezin in Frogmore Cottage zou zo een hele Windsor-enclave ontstaan. Er zijn echter ook nadelen: Windsor Great Park is met Heathrow om de hoek bepaald geen oase van rust.

En veel van de werkzaamheden van de Cambridge'jes hebben plaats in Londen, zodat ze toch zullen moeten forenzen, in het drukste deel van het land (al kan de royal helikopter hier uitkomst bieden, maar dat staat weer niet zo duurzaam).

Goed, wat is nu de optie met de meeste buzz? Dat is het 18de eeuwse Fort Belvedere, helemaal in het zuidelijkste puntje van Windsor Great Park, op 11 km van Windsor Castle.

Het is de voormalige residentie van Edward VIII en Wallis Simpson en beroemd om de grote achthoekige hal die het hart van het huis vormt.

Edward kreeg het in 1929 van zijn vader George V en was er erg gelukkig. Het was zijn 'Sandringham', meer een echt thuis dan zijn werkpaleis St. James's Palace in Londen.

Zijn relatie met Wallis bloeide hier op, in 1936 trok ze bij hem in. Ze gaven er veel diners en feesten voor de society.

Het is ook de plek waar Edward zijn abdicatiepapieren tekende.

Hij omschreef dat moment later "like a swimmer surfacing from a great depth ... I left the room and stepped outside, inhaling the fresh morning air."

Edward bleef de rest van zijn leven bitter over het feit dat hij er na zijn aftreden niet meer mocht wonen. Dit was een van de slaapkamers.

Op het terrein is een zwembad, tennisbaan en er zijn stallen, het kasteeltje is omringd door bos, er is een meer en een mooie tuin – kortom, outdoors is er veel om van te genieten.

Fort Belvedere is in 1929 intensief gerenoveerd, met onder andere de installatie van centrale verwarming (al kun je je voorstellen dat er na negentig jaar best weer iets aan op te knappen is).

Tussen 1937 en 1955 stond het leeg, daarna ging Gerald Lascelles, een neef van de Queen er wonen met zijn gezin.

Lascelles bracht de wat hokkerige indeling van veertig kamers terug tot 'het equivalent van een huis met zes slaapkamers en verblijven voor drie tot vier inwonende personeelsleden.

Momenteel is het 't adres van Canadese miljardair Galen Weston, die het al sinds 1976 huurt. Weston overleed vorig jaar, zijn familie woont er echter nog steeds, dus daar zou de Kroon – waartoe het kasteel behoort – wel mee in onderhandeling moeten.

Zouden de Cambridge'jes erin trekken, dan zal er wel het een en ander moeten worden gemoderniseerd en kun je tevens wachten op gemor, want ook de renovatie van hun vertrekken in Kensington Palace hebben het nodige gekost – je kunt je afvragen hoeveel residenties een gezin nodig heeft. Maar niets is nog zeker – we wachten het af.

Foto's (c) Getty Images, Royal Collection Trust

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in