Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Windsors & Wimbledon: Game, set, match!

Hoe gaat het eraan toe in de Royal Box? De hertogin van Cambridge zal deze week helemaal in haar element zijn tijdens Wimbledon. Ze tennist zelf, ze houdt van de sport én ze houdt van het toernooi – als beschermvrouw van de All England Lawn Tennis and Croquet Club is ze veelvuldig bij de wedstrij...

Windsors & Wimbledon: Game, set, match!

Hoe gaat het eraan toe in de Royal Box?

De hertogin van Cambridge zal deze week helemaal in haar element zijn tijdens Wimbledon. Ze tennist zelf, ze houdt van de sport én ze houdt van het toernooi – als beschermvrouw van de All England Lawn Tennis and Croquet Club is ze veelvuldig bij de wedstrijden te vinden.

Daarmee is ze een van de trouwste bezoekers van de Royal Box, want niet elke Windsor vindt er iets aan: de Queen zal het nooit hardop zeggen, maar ze vindt tennis stomvervelend. Voor een plaatselijke ponywedstrijd rukt ze opgewekt uit, Wimbledon besteedt ze gaarne uit aan familieleden die er meer mee hebben.

Het is vooral de onvoorspelbaarheid die HM, hier in 1962, ergert: een match die uren duurt, daar heeft ze simpelweg het geduld niet voor.

Gelukkig dus maar dat hertogin Kate een echt tennishart heeft. Al sinds december 2016 is ze zoals gezegd  beschermvrouw van de All England Tennis Club, een prestigieuze functie die ze op (dringend) verzoek van de Queen van haar schoonoma overnam.

Kate heeft er altijd wel een jurk met een knipoog voor paraat, zoals deze variatie op een tennisnet...

...en deze ballenlook. 

En hier in het grasgroen van het veld. Nu is de Royal Box niet de meest ontspannen loge om van een potje te genieten. Er staat vrijwel altijd camera's op gericht en een beetje leuk in beeld komen kan een uitdaging zijn: een hoed kan het gezicht teveel afschermen, een zonnebril staat weer zo onbeleefd. Men dient vooraf te oefenen op een permanent neutraal en vriendelijk Resting Spectator Face, voor het geval van een BBC-close-up.    

Omdat je liever niet zó vereeuwigd wilt worden...

Er heerst bovendien een microklimaat in celebrity en royalty-etiquette die vraagt om beheersing en engelengeduld. Dronken worden is een faux pas.

Carole Middleton werd in 2015 gespot toen ze een klein flesje wijn uit haar tas haalde, wat haar soms iets lodderige blik verklaart...

... en haar dochter tot het heilige voornemen bracht er uitsluitend water te drinken. Verder mogen de ijsblokjes niet te luid rinkelen als je in een Pimms roert en waar het publiek juicht, applaudisseren de aanwezigen in de Royal Box ingetogen.  

Bij het beschermvrouwschap hoort ook prijzen op Wimbledon uitreiken.

Wimbledon is het oudste tennistoernooi ter wereld en wordt ook beschouwd als het meest prestigieuze. Het wordt sinds 1877 gespeeld op gras en de Windsors associëren zich al meer dan honderd jaar met het toernooi. In 1907 kwamen prins George en prinses Mary van Wales voor het eerst kijken en dat bleven ze doen, ook toen ze koning George V en koningin Mary, waren, om een beetje te socialiseren. Het was bovendien een salonfahig uitje in de categorie 'zien en gezien worden'.  

In 1926 deed er zelfs een Windsor mee: prins Albert speelde in de mannendubbel met sir Louis Greig, een vriend die hij had leren kennen tijdens zijn officiersopleiding bij de Marine. Ze werden overigens vrijwel onmiddellijk uit de wedstrijd geslagen en genoten van de rest van die editie op de tribune, met de nodige verfrissingen: de Pimms en champagne vloeiden rijkelijk. Albert, de vader van de huidige Queen, werd na het aftreden van zijn broer Edwards VIII in 1936 koning George VI. 

De Queen heeft sporadisch haar opwachting gemaakt in de Royal Box, een loge met 74 plaatsen die is ingericht met groene Lloyd Loom stoelen met het beste uitzicht op Centre Court. Voor de loge kunnen geen kaarten worden gekocht, toegang is alleen op uitnodiging.

Sinds haar eerste keer in 1957 is Elizabeth slechts drie keer komen kijken, de laatste keer was in 2010 (foto) toen ze zich het een en ander liet duiden door haar neef, de eerdergenoemde hertog van Kent. Ze heeft gewoon meer met racepaarden dan met rackets, vermoedelijk. 

Kroonprins Charles zit in de hoek van zijn moeder: hij begrijpt niet wat mensen boeiend vinden aan het heen en weer meppen van een bal. De lounge / VIP room achter de Royal Box is meer zijn terrein. 

Charles' vrouw Camilla is enthousiaster voor het tennis zelf: ze groeide ermee op en speelde vele enkels en dubbels met haar zus Annabel, die hier naast haar zit. De hertogin van Cornwall is een graag geziene gast op Wimbledon, die niet alleen socialiseert in de Royal Box, maar ook met de spelers, stewards en ballenjongens en – meisjes: de netwerktijger kent iedereen - leuk mens! 

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in