Geen Harry, geen Andrew, wel de Queen met een mondkapje.

Remembrance Sunday (te vergelijken met onze Dodenherdenking) is in het Verenigd Koninkrijk altijd een plechtige, ingetogen ceremonie, maar nooit eerder was het zo stil als nu, 75 jaar na het einde van WOII.

Article continues after the ad

Door de coronabeperkingen (in grote delen van het land geldt een lockdown) waren er bij de nationale herdenking bij de Cenotaph slechts genodigden welkom, om het niet te druk te laten worden. Normaal gesproken staan er zo'n 10.000 veteranen.

Koningin Elizabeth stond vorige week zelf al even stil bij de herdenking, met een niet aangekondigd bezoek aan het graf van de onbekende soldaat. In Westminster Abbey werd ze voor het eerst met een mondkapje gespot...

...en ze liet er een mooi boeket achter...

...een traditie waar haar eigen moeder, die ook Elizabeth heette, mee is begonnen.

Normaal gesproken is Remembrance Sunday een moment waarop de Windsors samen de gevallenen herdenken, dit jaar was ook hun gezelschap uitgedund. Prins Harry en Meghan, de hertogin van Sussex, behoren niet langer tot het Koninklijk Huis en prins Andrew is nog altijd persona non grata.

Het kwam dus neer op kroonprins Charles en eerder genoemde prins William om kransen te leggen.

De Queen keek, net als de afgelopen jaren, toe vanaf een balkon. Ze droeg als enige vijf klaprozen (de 'poppy' is het symbool van de gevallenen) bij haar broche. Die staan voor de Navy, Army, Air Force, Civil Defence en de laatste poppy vertegenwoordigt vrouwen. 

De andere aanwezigen waren prins Edward...

...en zijn vrouw Sophie, gravin van Wessex, Links Sir Timothy Laurence, de man van prinses Anne. 

Ook Camilla, de hertogin van Cornwall, en Catherine, de hertogin van Cambridge hielden gepaste afstand.

Het is ongepast om in deze context over fashion te praten, maar toch: mooi subtiel militair accent op de schouders als eerbetoon aan de gelegenheid.

Foto's (c) Getty Images, The Royal Family

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in