Britse royals staan voor een dilemma.

Het is nog niet helemaal duidelijk hoe premier Johnson en zijn regering de coronacrisis willen bestrijden, maar het plan dat het meeste ophef veroorzaakt, is dat waarin landgenoten boven de 70 vier maanden thuis in quarantaine zouden moeten 'voor hun eigen bestwil'.

Article continues after the ad

Nog even afgezien van de impact die dit op al die burgers zou hebben, zou het ook een interessante situatie op Buckingham Palace creëren: de Queen is 93 jaar en kroonprins Charles is 71. Met die twee in verplichte zelfisolatie ligt het dan voor de hand dat prins William (37) als een soort tijdelijke regent zou gaan functioneren, misschien met zijn tante prinses Anne (69, de enige dochter van de Queen) en oom prins Edward (56, de jongste zoon van de Queen) als back-up. Prins Andrew zal men, gezien zijn omstreden reputatie, buiten beeld willen houden. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Royal Family (@theroyalfamily) op

William nam al een béétje een voorschot op een meer prominente rol in een videoboodschap: "Wanneer het noodlot toeslaat heeft de Britse bevolking altijd al de reflex gehad om samen te werken”, zegt hij “Ik bewonder hoe burgers elkaar proberen te helpen in deze moeilijke tijd. Het toont als nooit tevoren de beste kwaliteiten van onze waarden, normen en menselijkheid. Om die drang om te helpen zo goed mogelijk te benutten, is The National Emergencies Trust opgericht. Toen we dat vorig jaar hebben gedaan, zei ik meteen: ‘ik hou mijn hart vast voor de dag dat we het nodig gaan hebben’. Helaas is het nu, vanwege de uitbraak van Covid-19, zover. Sneller dan we hadden gehoopt. Maar tegelijkertijd ben ik vandaag ook dankbaarder dan ooit dat het fonds bestaat. Het zal onze hulporganisaties bijstaan om zo efficiënt mogelijk te handelen, exact waar en wanneer het nodig is. Zo bereikt de noodhulp over de hele UK de mensen die het het meest nodig hebben.”

De Queen heeft zich inmiddels teruggetrokken op Windsor Castle, prins Philip is er per helikopter naartoe gevlogen vanuit Sandringham om samen met haar de paasdagen door te brengen. HM liet dit statement uitgaan, om haar landgenoten een hart onder de riem te steken.   

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in