David Attenborough en de hertog en hertogin van Cambridge
David Attenborough en de hertog en hertogin van Cambridge

Zelden is een schip dopen met zoveel gegrinnik gepaard gegaan. 

De hertog en hertogin van Cambridge hadden een vrolijk klusje af te hameren in Birkenhead: er moest een schip worden gedoopt. Op zich niets bijzonders, core business voor de royals. Het betrof ook nog eens een buitengewoon verantwoord schip, dat speciaal is gebouwd om op de Noord- en Zuidpool onderzoek te kunnen doen onder ijzige omstandigheden.

Het probleem was echter dat, om het publiek warm te maken voor dit sterke staaltje scheepsbouwersschap, het mocht stemmen over de naam van het schip. En zelden was het Britse publiek zo enthousiast over weer eens ergens over te mogen stemmen: ze kozen massaal voor het koddige Boaty McBoatface.

Article continues after the ad

Wat op een of andere manier heel goed past bij de vorm van het schip, dat er een béétje uitziet alsof het rechtstreeks uit een kinderserie komt.

De initiatiefnemers ging dat te ver – hoezo, democratie? – en maakte er plechtig Sir David Attenborough van, een waardige vernoeming naar de eminente bioloog en televisiemaker. En zo doopten prins William en hertogin Kate (in een bekende blauwe Alexander McQueen) het schip dus braaf de RRS Sir David Attenborough.

Dat Nationale Monument was er zelf ook bij, maar Attenboroughs binnenpretjes in combinatie met die van Team Cambridge maakten al duidelijk dat zij, net als de rest van de Britten, het schip voorgoed als de Boaty McBoatface in hun hoofd zullen hebben.  

Die naam is overigens toch aan boord te vinden: de mini-onderzeeër is zo genoemd.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in