Alles over Operation Forth Bridge, de laatste reis van prins Philip.

Het is een beetje macaber, maar usance: voor senior royals en staatshoofden ligt overal een draaiboek van hun uitvaart klaar, lang voor ze overlijden. Zo ook in het geval van prins Philip, die er bij leven nog stevig zijn stempel op drukte, want hij wilde, zoals men van hem gewend was, 'no fuss'. 

'Operation Forth Bridge' is de naam van Philips laatste reis. De naam is een verwijzing naar Philips titel als hertog van Edinburgh - de Forth Bridge is een beroemde spoorbrug in die Schotse stad. 

Article continues after the ad

Engeland neemt acht dagen rouw in acht. Dat betekent dat de vlaggen op overheidsgebouwen half stok hangen en dat koningin Elizabeth geen officiële taken zal verrichten. Belangrijke staatszaken zijn even niet aan de orde.

Afscheid in alle rust

De prins wilde niet worden opgebaard, maar is overgebracht naar de privékapel van Windsor Castle waar de familie in alle rust afscheid van hem kan nemen. Hij blijft daar tot zijn begrafenis, aanstaande zaterdag.

Op zijn kist ligt zijn standaard, zijn persoonlijke vlag, met daarop emblemen van zijn leven, van zijn Griekse erfgoed tot zijn Britse titels. Ook zijn marinepet en zwaard liggen op de kist.

(c) The Telegraph

Voor de uitvaart, die zaterdagmiddag zal plaatshebben, wordt de prins vanuit de privékapel naar de State Entrance van Windsor Castle gebracht. Daar wordt de kist op een door hemzelf  ontworpen Land Rover gezet voor het korte ritje...

...naar St George's Chapel, de grote kerk aan het binnenplein van Windsor Castle, waar de afgelopen jaren zijn kleinzoon prins Harry en kleindochter prinses Eugenie trouwden.

Windsormannen achter de kist

Grenfell brand herdenking, 2017

Kroonprins Charles, prins William en prins Harry en andere kinderen, kleinkinderen en vermoedelijk ook de wat oudere achterkleinkinderen, zoals Lady Louise, zullen achter de kist lopen. Hertogin Meghan, zwanger van haar tweede kind, blijft op doktersadvies in Amerika.

Weerzien met Harry

Harry is in verband met de strenge quarantaineregels al in Engeland aangekomen. Volgens The Sun vloog hij gisteren met British Airways naar Heathrow, waar hij door security meteen in een zwarte Range Rover werd afgevoerd. Waar hij verblijft, is niet bekend. Vermoedelijk in Nottingham Cottage bij Kensington Palace, waar hij eerder met Meghan woonde. Het is voor het eerst sinds maart 2020 dat hij weer terug is in Engeland, nadat Meghan en hij zich vorig jaar via Canada in Californië vestigden.

Royaltywatchers verwachten dat het overlijden van de patriarch van de familie 'rust, reflectie en kansen tot toenadering' zal bieden tussen Charles, William en Harry. Tussen wie de onderlinge verhoudingen al niet al te best waren vóór Harry en Meghan in hun Oprah-interview de familie onder de bus gooiden. 

Koningin Elizabeth en de hertogin van Cambridge, Remembrance Day 2019

De Queen gaat apart naar de dienst, zij wordt er per auto heengereden. Er zullen saluutschoten worden afgevuurd en de rouwklokken zullen luiden.  

Besloten uitvaart

Vanwege de Britse coronaregels wordt het een kleinschalige familieceremonie, iets wat prins Philip vermoedelijk prettig zou hebben gevonden. Er mogen slechts dertig mensen bij aanwezig zijn. Premier Johnson heeft al gezegd niet te zullen komen, om zijn plek aan een familielid te gunnen.

“𝘏𝘦 𝘩𝘢𝘴, 𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘱𝘭𝘺, 𝘣𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘺 𝘴𝘵𝘳𝘦𝘯𝘨𝘵𝘩 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘵𝘢𝘺 𝘢𝘭𝘭 𝘵𝘩𝘦𝘴𝘦 𝘺𝘦𝘢𝘳𝘴, 𝘢𝘯𝘥 𝘐, 𝘢𝘯𝘥 𝘩𝘪𝘴 𝘸𝘩𝘰𝘭𝘦 𝘧𝘢𝘮𝘪𝘭𝘺, 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘢𝘯𝘺 𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳...

Posted by The Royal Family on Saturday, 10 April 2021

Publiek is vriendelijk gevraagd weg te blijven om coronabesmettingen te voorkomen. De hele ceremonie zal op de BBC te zien zijn. Het vraagt enige discipline van royaltyfans, die graag aan koningin Elizabeth willen laten zien hoe ze met haar meeleven.

Buckingham Palace laat weten dat Philip zelf heeft meegeholpen bij het plannen van de dienst, die om 16.00 uur (Nederlandse tijd) start met een minuut stilte.

Prins Charles zal als oudste zoon spreken tijdens de uitvaart, zoals hij ook dit weekend al even het woord nam om mensen te bedanken voor het meeleven.

Kroonprins Charles en prins Andrew in 2017

Het wordt de eerste keer dat prins Andrew in familieverband wordt gezien sinds hij gedwongen werd terug te treden als werkende royal. Na afloop wordt de prins bijgezet in de koninklijke grafkelder onder de Albert Memorial Chapel, die grenst aan St George's Chapel. Op Nouveau lees je zaterdag alles over de laatste reis van de hertog van Edinburgh.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in