'Het programma mag nooit meer worden uitgezonden.'

Zowel prins William als prins Harry heeft gereageerd op de uitkomst van het onderzoek rond het Panorama-interview van hun moeder, dat ze in 1995 aan Martin Bashir gaf.

Die blijkt haar daartoe te hebben overgehaald met valse informatie. De BBC zegt in reactie ernstig tekort geschoten te zijn.

"De BBC voldeed niet aan de hoge standaarden voor integriteit en transparantie waar we bekend om staan", staat in het rapport. Bashir verontschuldigde zich donderdag voor zijn methodes.

Article continues after the ad

Volgens de broer van Diana loog Bashir tegen hem om een interview met de prinses van Wales te regelen. De journalist wilde door middel van valse informatie het vertrouwen winnen van Diana en haar broer. In het interview sprak de prinses zich uit over haar ongelukkige huwelijk met prins Charles.

Lord Spencer deelde ook nog een nooit eerder geziene foto met zijn zus. 

Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Diana en prins Charles gingen kort na de uitzending uit elkaar. Het gesprek betekende voor Bashir de doorbraak.

"In het rapport staat dat Diana graag een interview met de BBC wilde, maar de methodes die daarvoor zijn gebruikt voldoen niet aan wat het publiek van ons verwacht. Dat spijt ons", directeur van de BBC Tim Davie.

Op dezelfde dag dat de BBC het rapport ontving, kondigde de omroep ook het vertrek van Bashir aan. Hij zou een maand voor die aankondiging hebben besloten te stoppen bij de BBC om gezondheidsredenen.

Prins William zegt in een reactie dat het programma nooit meer zou mogen worden uitgezonden...

...en zegt dat het hem "onbeschrijfelijk triest stemt dat het falen van de BBC heeft bijgedragen aan de angst, paranoia en isolatie die ik me herinner van de laatste jaren met haar."

Prins Harry zegt dat er 'nog niets veranderd is' en roept op prinses Diana te herinneren om wie ze was en waar ze voor stond.

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in