Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Willem-Alexander even op en neer naar Oman

Afscheid nemen en kennis maken #diplomatiek Koning Willem-Alexander is, samen met minister Blok van Buitenlandse Zaken, even op bezoek geweest in Oman, om medeleven te betuigen met het overlijden van Sultan Qaboos bin Said bin Taimur van Oman. Qaboos overleed vrijdag aan de gevolgen van kanker. S...

Willem-Alexander even op en neer naar Oman

Afscheid nemen en kennis maken #diplomatiek

Koning Willem-Alexander is, samen met minister Blok van Buitenlandse Zaken, even op bezoek geweest in Oman, om medeleven te betuigen met het overlijden van Sultan Qaboos bin Said bin Taimur van Oman. Qaboos overleed vrijdag aan de gevolgen van kanker.

Sultan Qaboos zat bijna vijftig jaar op de troon in de islamitische oliestaat en was daarmee de langstzittende heerser van de Arabische wereld. Onder zijn leiding moderniseerde Oman, groeide de welvaart en kregen vrouwen meer rechten. Zo werd het land een baken van rust in het Kruitvat Midden-Oosten.

De Oranjes onderhielden altijd goed betrekkingen met het land, met name prinses Beatrix en de sultan waren goed bevriend. Het bezoek aan Oman in 2012 was een van de kleurrijkste ooit. 

Qaboos is opgevolgd door zijn neef Haitham bin Tariq al-Said, meldt de Omaanse staatstelevisie. De 65-jarige Haitham is lid van de koninklijke familie en was eerder minister van Erfgoed en Cultuur. Hij is ook een bekende van de Oranjes en was in 2013 bij de inhuldiging van ZM. 

Haitham is gisteren al meteen ingezworen als nieuwe sultan en heeft gezegd het beleid van zijn oom voort te willen zetten, om Oman verder te ontwikkelen als een vredig en welvarend land.

Haitham is een rustige, zeer belezen man die aan Oxford studeerde. Hij is aangewezen door Qaboos die zelf geen kinderen had, maar de naam van zijn gewenste opvolger in een gesloten envelop had achtergelaten. Iedereen hield er al rekening mee dat het Haitham zou worden: een militaire achtergrond heeft hij niet, maar hij is wel iemand die mensen bij elkaar kan brengen (en houden).

Koning Willem-Alexander werkte het dagretourtje af met het regeringsvliegtuig.

De plechtigheden vonden plaats op het Al Alam paleis in Muscat.

Ook prins Charles en de koning van Bahrein waren afgereisd voor het condoleancemoment...

...net als koning Abdullah van Jordanië (midden) en zijn zoon, kroonprins Hussein (links). 

Prins William was een van de laatste internationale royals die de sultan bezocht.

Foto's (c) ANP, PPE Agency, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in