Fotograaf Chris Jackson is een bekende van het stel.

Royals behoren tot de meest gefotografeerde mensen ter wereld, maar vaak zijn het foto's die worden genomen bij het gaan en komen tijdens een werkbezoek.

Sommige fotografen hebben echter een streepje voor en krijgen wel eens een privéopdracht. Denk daarbij aan de prachtige portretten die Erwin Olaf schoot van het koninklijk gezin…

Article continues after the ad

…maar ook aan huisfotograaf Jeroen van der Meyde die de Oranjes al veelvuldig in hun eigen habitat heeft gefotografeerd en voor vrolijke foto's zorgt, zoals hier in 2017.

Ook in Zweden hebben ze een paar fotografen, zoals Linda Broström en Kate Gabor, die kind aan huis zijn in Paleis Haga.

Het was kroonprinses Victoria zelf die hiermee kwam: minder belastend voor de kinderen dan een openbare fotosessie en bij vertrouwde gezichten zijn ze meer zichzelf, wat spontanere foto's oplevert.

Het geheime wapen van de Windsors heet Chris Jackson, die jarenlang zijn sporen verdiende als royalty fotograaf voor Getty Images.

Tijdens vele royal tours wist hij vaak onder lastige omstandigheden net die ene perfecte foto te maken…

… hij is een leeftijdgenoot van prins Harry en prins William die hem graag mogen…

…en zijn persoonlijkheid – Chris is een opgewekt type dat zich niet opdringt, maar ook in staat is bijna onzichtbaar te worden om een goede foto te maken – maakt dat de Royal Family hem nogal eens een uniek momentje om af te drukken gunt...

...en hem genoeg vertrouwt om in huis te halen voor ook wat intiemere foto's, zoals deze van prins Charles met prins Louis.

Die status had hij al toen hij tijdens een royal tour van de Cambridge'jes Natasha 'Tash' Archer leerde kennen...

... in 2007 de PA van de hertogin van Cambridge en inmiddels verantwoordelijk voor nog veel meer zaken, zoals haar styling.

Natasha en Chris zijn inmiddels getrouwd en ouders van Theo (3 jaar, hij scheelt maar een paar maanden met prins Louis, de jongste zoon van Kate en William). Natasha is zwanger van hun tweede kind.

Ook deze overeenkomsten in levensfase schept een band en intussen is er zoveel vertrouwen in hem, dat prins William hem vroeg om bij de eerste Earthshot Prize uitreiking backstage te fotograferen.

Het leverde prachtige foto's op en we hebben uit uiterst betrouwbare bron dat de Cambridge'jes ook een momentje van 'snogging' hadden (met andere woorden: ze zoenden elkaar voor het eerst sinds hun bruiloft in het openbaar), maar dáár zijn dan weer geen foto's van vrijgegeven. Er zijn blijkbaar toch grenzen, zelfs voor een royal huisfotograaf.

Vooruit, nog een paar dan - ze zijn te mooi om niet te laten zien. Chris maakte ook deze foto's tijdens de Earthshot ceremonie.

Foto's (c) Chris Jackson voor Getty Images, The Royal Foundation    

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in