Kroning prins van Wales, 1969
Kroning prins van Wales, 1969

Het is vandaag precies 50 jaar geleden dat kroonprins Charles door zijn moedertje werd gekroond tot de prins van Wales, traditioneel de titel van de troonopvolger.

Charles was dat al sinds 26 juli 1958, maar werd pas op 1 juli 1969 geïnstalleerd (en kon vermoedelijk niet bevroeden dat hij in 2019 nog altijd kroonprins zou zijn, maar dit terzijde).

Article continues after the ad

Hij blokte ijverig tien weken lang op de taal en cultuur van Wales en legde zijn eed in Caernarfon dan ook keurig tweetalig af.

De prins is hier 20 jaar en zou in november 21 worden.

De daadwerkelijke kroning had plaats in Caernarfon Castle in noordwest-Wales. Zoals Charles zelf al zei: "De Britten doen dit soort dingen rather well." 
Er kwam hermelijn aan te pas en een moeder-zoon-momentje dat je niet vaak meemaakt. Voor het ontwerpen van de nieuwe kroon was een wassen mal van het Koninklijke Hoofd gemaakt, omdat de prins geen pruik op wilde. Charles was verder reuze avant-la-lettre in de body-positive-beweging en vroeg bij het ontwerp zijn nadrukkelijk aanwezige oren vrij te laten en niet te bedekken.
Charles' vader prins Philip (die zijn oudste zoon eigenlijk een béétje een watje vond) zat erbij en keek ernaar, vervaarlijk gesabeld. 
En de kersverse kroonprins vond er het zijne van, met zijn kersverse, tikje bizarre kroon op. Het ontwerp was gebaseerd op de Space Age die destijds trending was. De insignes van de prins van Wales en een christelijk kruis waren erin verwerkt en een aardige persoonlijke touch is dat er diamanten in het sterrenbeeld van Schorpioen op zijn gezet, het hemelteken waaronder Charles is geboren, op 14 november. 

De familie had massaal gehoor gegeven aan de dresscode 'Waterijsje': van links naar rechts prinses Margaret (tante van Charles), prinses Anne (zus van Charles) en de Queen Mum (oma van Charles). 

Het was op het laatst een béétje haastwerk: voor de wereldbol gebruikte kunstenaar en goudsmid Louis Osman een met bladgoud beklede pingpongbal. Toen Charles het later hoorde, kon hij er smakelijk om lachen. Maar je kijkt toch nooit meer naar zijn staatsieportret uit 1969 zonder onmiddellijk aan tafeltennis te denken. 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Foto's © The Royal Family, Getty Images, Clarence House