Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wat is er toch aan de hand in royal Jordanië?

Er zou een staatsgreep tegen koning Abdullah zijn verijdeld. De veiligheidsdienst van Jordanië heeft tientallen mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een staatsgreep tegen het bewind van koning Abdullah II. De voormalige kroonprins Hamza bin Hussein, halfbroer van Abdullah, heef...

Wat is er toch aan de hand in royal Jordanië?

Er zou een staatsgreep tegen koning Abdullah zijn verijdeld.

De veiligheidsdienst van Jordanië heeft tientallen mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een staatsgreep tegen het bewind van koning Abdullah II.

De voormalige kroonprins Hamza bin Hussein, halfbroer van Abdullah, heeft naar eigen zeggen huisarrest gekregen. Hij zou zich ergeren aan de corruptie in het land.  

Volgens de Jordaanse vicepremier Ayman Safadi had de prins, hier met zijn vrouw Noor in 2003, contact met buitenlandse partijen over een complot om het land te destabiliseren en werd hij al enige tijd in de gaten gehouden. De autoriteiten hebben berichten onderschept tussen Hamza en die buitenlandse partijen over de timing van acties om de veiligheid van Jordanië te ondermijnen, aldus Safadi op een persconferentie.

In Jordanië heeft de koning nog veel macht, het is geen monarchie die te vergelijken is met de Europese

Volgens staatsbureau Petra zijn ook de in de VS opgeleide Bassem Awadallah, jarenlang een vertrouweling van de koning en onder meer enige tijd minister van Financiën, en Sharif Hassan Ben Zaid gearresteerd.

De laatste is eveneens lid van de koninklijke familie. In Jordanië heeft de koning nog veel macht, het is geen monarchie die te vergelijken is met de Europese.

Zelfde vader, andere moeders

Hamza bin Hussein (rechts) is de oudste zoon van wijlen koning Hussein (links) en zijn vierde vrouw, koningin Noor.

Hamza mag mensen er graag aan herinneren dat hij veel op zijn destijds heel populaire vader lijkt. Hij was de gedoodverfde opvolger, tot ernstig zieke Hussein in 1999 twee weken voor zijn dood Abdullah, de oudste zoon uit zijn tweede huwelijk, met Antoinette Gardiner, later bekend als prins Muna, tot opvolger benoemde. Volgens sommige critici was hij - mede door zwaar medicijngebruik - niet meer in staat om zo’n gewichtig besluit te nemen.

Als koning gunde Abdullah zijn halfbroer alsnog de positie van kroonprins. Hier in 2003 was het allemaal nog koek en ei tijdens de verloving van Hamza met prinses Noor Bint Aasem Bin Nayef.

In 2004 pakte Abdullah de titel echter alsnog van Hamza af, om die in 2009 aan zijn eigen oudste zoon prins Hussein (hier rechts naast zijn vader in 2020) te schenken. Dat leek destijds weinig problemen op te leveren; Hamza verving Abdullah wel eens als regent en had hoge overheidsfuncties. Maar blijkbaar is er toch kwaad bloed ontstaan.

Paleisintriges

De telefoon- en internetverbindingen van Hamza bin Hussein zijn afgesloten, zo liet hij weten in een videoboodschap die naar de BBC werd gestuurd.

Hamza ontkent dat hij betrokken was bij een staatsgreep en hekelde de corruptie, de incompetentie en de onvrijheid in zijn land. ‘Zelfs de minste kritiek op het beleid leidt tot arrestatie en mishandeling door de veiligheidsdiensten, en het punt is bereikt waarop niemand meer kan spreken of zijn mening geven zonder te worden gepest, gearresteerd, lastig gevallen en bedreigd’, aldus Hamza. Hij claimt slachtoffer te zijn van een campagne van de koning om critici de mond te snoeren.

Het Jordaanse leger ontkent dat Hamza (hier tijdens zijn huwelijk in 2003, in het lichtblauw zijn moeder, koningin Noor) huisarrest heeft gekregen. Volgens een woordvoerder zou hem slechts zijn verzocht te stoppen met activiteiten die ‘de veiligheid en stabiliteit van Jordanië’ bedreigen.

De Verenigde Staten hebben direct hun steun uitgesproken voor koning Abdullah, een gematigde kracht in het Midden-Oosten...

...en tevens een goede vriend van het Nederlandse koningshuis: Abdullah en zijn vrouw Rania waren hier in 2018 op staatsbezoek. Ook landen als Egypte en Saoedi-Arabië kwamen met steunbetuigingen. Een inlichtingsfunctionaris claimt echter dat de potentiële coupplegers banden hebben met ’het buitenland’.

Familie ergert zich

Mogelijk zou zelfs koningin Noor (69) betrokken zijn. De weduwe van de in 1999 overleden koning Hussein en moeder van de voormalige kroonprins Hamzah...

....hekelde de ‘boosaardige zwartmakerij’ gericht tegen haar zoon en anderen.

“Biddend dat waarheid en gerechtigheid zullen zegevieren voor alle onschuldige slachtoffers van deze gemene laster. God zegene en bewaar ze”, tweette ze.

Veelzeggender is een inmiddels verwijderde tweet van prinses Firyal, die ooit getrouwd was met prins Muhammad bin Talal, een jongere broer van wijlen koning Hussein. Zij is duidelijk van mening is dat de tak van koningin Noor niet tegen haar verlies kan. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

UPDATE 5 april 2021

Prins Hamza bin Hussein is loyaal aan zijn land en familie. Dat schrijft hij in een verklaring die het koningshuis openbaar heeft gemaakt nadat de veiligheidsdienst hem had meegenomen voor verhoor. Hamza belooft trouw aan de koning en de grondwet en zegt ‘altijd steun en toeverlaat te zullen zijn voor zijne majesteit de koning en zijn kroonprins’.

Hamza tekende de brief volgens het hof na een onderhoud met een aantal leden van het koningshuis. Onder hen prins Hassan, een oom van de koning die heeft bemiddeld. ,,De belangen van het vaderland moeten boven alle twijfel verheven zijn. We moeten allemaal achter de koning staan om Jordanië en zijn nationale belangen te beschermen", staat in de ondertekende verklaring.

Foto's (c) Getty Images, koningin Rania

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in