Hare Doorluchtige Hoogheid heeft een zwaar jaar.

Zoals bekend is prinses Charlene na haar thuiskomst in Monaco – ze verbleef met aanhoudende gezondheidsklachten acht maanden in Zuid-Afrika - vrij snel weer vertrokken

Volgens Paris Match, toch een beetje het huisorgaan van de Grimaldi's, zijn de problemen jaren geleden begonnen door de moeizame relatie van de prinses met de entourage van haar man. 'Ze was vol goede wil, maar voelde zich al snel beoordeeld en onbegrepen. Dus sloot ze zichzelf af om zichzelf te beschermen', aldus Stéphane Bern, de sterpresentator van France 2 en een bekende aan het hof.

Article continues after the ad

Gelukkig kan de prinses aan het hof ook op enige steun rekenen. In de eerste plaats die van Albert, die haar nog nooit afgevallen is en onder andere haar broer Gareth jaren geleden al naar Monaco haalde, zodat ze zich minder eenzaam zou voelen.

Charlene, Alberts achterhoofd en Stéphanie op het Rode Kruis Bal van 2006

Ook Team Charlene is haar schoonzus, prinses Stéphanie, die op 8 november naar het paleis was gekomen om haar te begroeten na haar terugkomst. Charlene en Stéphanie hebben een klik door hun gemeenschappelijke liefde voor dieren. "Tussen hen gaan de gesprekken makkelijk, altijd vloeiend en zonder oordeel," zegt een insider in Voici.

Moeite met haar rol

Wat er precies aan de hand is, blijft giswerk. Bekend is dat ze in Zuid-Afrika meerdere malen geopereerd is aan KNO-klachten. Ver verwijderd zijn van haar gezin en verantwoordelijkheden kan niet fijn geweest zijn.

Daarnaast meldt Voici dat ze er zou zijn afgekickt van slaap- en kalmeringspillen. Verder is het na tien jaar geen verrassing meer dat ze soms moeite heeft met haar rol als First Lady en alle belangstelling die daarbij komt kijken.

Zoals prinses Mary, hertogin Kate en koningin Máxima allemaal een manier hebben gevonden om lol te hebben in hun werk en de aandacht te gebruiken om dingen die ze belangrijk vinden aan te kaarten, zo lijkt Charlene nog altijd op zoek naar die zingeving.

De laatste jaren wijdde ze vooral aan moeder zijn van tweeling Jacques en Gabriella, met hier en daar wat inzet voor stichtingen op het gebied van natuurbescherming (zoals in Zuid-Afrika)...

...en zwemlessen voor kinderen, waar ze plezier in leek te hebben. Daarnaast maakte ze indruk met haar moderne smaak, die hoop gaf aan alle prinsessen en andere vrouwen die niet van romantisch houden.

Miste Charlene een passieproject, miste ze waardering van de hofhouding, struikelde ze over haar perfectionisme of over torenhoge verwachtingen?  

Openhartige prins

Na maanden amper iets te hebben gezegd over de toestand van zijn vrouw, is prins Albert nu wat openhartiger. Niet alleen bracht hij zelf naar buiten dat zijn vrouw is opgenomen in 'een gespecialiseerde instelling' (het zou gaan om een privékliniek in Zürich en afgaand op haar klachten zou het wel eens The Zurich Clinic kunnen zijn), hij lichtte ook toe dat ze de interventie van de familie voor was, door zelf aan te geven dat ze hulp nodig had.

Charlene en Albert in 2018

"Ik zal het waarschijnlijk meerdere keren zeggen, maar het heeft niets te maken met onze relatie," aldus Albert. "Ik wil het heel duidelijk maken. Dit zijn geen problemen binnen onze relatie; niet in de relatie tussen een man en zijn vrouw. Het is van een andere aard." Prins Albert onderstreept dat zijn huidige toestand het gevolg is van "verschillende factoren die privéaangelegenheden zijn."

"Ze had al een aantal dagen niet goed geslapen en ze at helemaal niet goed. Ze is veel afgevallen, wat haar kwetsbaar maakt voor andere mogelijke ziektes. Een verkoudheid of griep…" Hij veegde ook alle geruchten van tafel die verband houden met kanker, Covid of cosmetische chirurgie.

Interventie

"Ik heb haar met haar broers en een schoonzus bij elkaar gebracht. Ze had haar besluit al genomen, we wilden alleen dat ze het voor ons zou bevestigen. Dit is wat ze wilde. Ze wist al dat het 't beste was om te gaan rusten en een echte medisch begeleide behandeling te volgen." 

Hij specificeerde ook dat "om redenen van vertrouwelijkheid, het buiten Monaco moest zijn". Geconfronteerd met deze beslissing, beschrijft Albert Charlene als 'zeer kalm en zeer begripvol'. "Ze realiseerde zich dat ze had hulp nodig. Je kunt iemand niet dwingen te begrijpen dat ze een behandeling nodig hebben, ze moeten het zelf accepteren', voegde hij eraan toe.

'Wat telt is dat we allemaal van haar houden, dat haar kinderen van haar houden'

"We willen haar vertellen dat we zoveel van haar houden, en dat we er voor haar zijn, en dat het belangrijkste aspect voor haar haar gezondheid is. Verder hoeft ze zich nergens zorgen over te maken. Wat telt is dat we allemaal van haar houden, dat haar kinderen van haar houden en dat we alleen het beste voor haar willen."

'Duidelijk uitgeput'

Volgens hem is de geestelijke gezondheidstoestand van Charlene gekoppeld aan "verschillende factoren die verband houden met het privéleven". Hij zei echter ook dat "ze duidelijk uitgeput was, fysiek en emotioneel. Ze was overweldigd en kon haar officiële verplichtingen, het dagelijkse leven in het algemeen of zelfs het gezinsleven niet aan."

De persdienst van het paleis laat weten dat er voor de feestdagen nieuwe informatie zal worden gegeven over het herstel van de prinses. In 2022 is Saint Devote, de dag van de beschermheilige van Monaco, het eerste grote agendapunt voor de Grimaldi's. Hopelijk kan ze daarbij zijn, maar zoals de zaken er nu voor staan, is eigenlijk alles nog ongewis en kunnen we haar alleen maar sterkte, rust en beterschap wensen.  

Foto's (c) Getty Images, Palais Princier de Monaco

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in