Andrew en Ghislaine op Ascot, in 2000
Andrew en Ghislaine op Ascot, in 2000

De schade aan de reputatie van de prins is enorm. 

Ghislaine Maxwell (60) is in de rechtbank van New York schuldig bevonden aan vijf van de zes aanklachten in het misbruikproces tegen haar. De jury acht bewezen dat Maxwell tussen 1994 en 2004 meisjes ronselde voor haar ex-vriend en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

De twaalf leden moesten per aanklacht tot een unaniem oordeel komen. Die hadden betrekking op sekshandel en illegale seksuele activiteiten. Maxwell moet nog in een ander proces terechtstaan voor meineed in een rechtszaak tegen Epstein. Ze kan worden veroordeeld tot in totaal tachtig jaar cel, wat de rest van haar leven zou betekenen.

Article continues after the ad

Maxwell was volgens openbaar aanklager Alison Moe 'de sleutel' in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. De twee waren 'partners in crime', aldus Moe. Maxwell werd tijdens het drie weken durende proces ook omschreven als "een volwassen vrouw die jaagde op kwetsbare kinderen".

De jury hoorde tijdens het proces onder meer verhalen van de vier vrouwen die zeggen als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van Maxwell en Epstein (hier met de Trumps in 2000). Drie van hen zeiden dat Maxwell ook had meegedaan aan het misbruik. Maxwell pleitte niet schuldig te zijn. Haar advocaten trokken het vermogen van de vrouwen om zich oude gebeurtenissen goed te herinneren in twijfel en schakelden daar een geheugenexpert voor in.

De verdediging beweerde daarnaast dat Maxwell, hier met een foto van haar vader, mediamagnaat Robert Maxwell, als zondebok wordt gezien, omdat Epstein niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden. De multimiljonair pleegde in 2019 zelfmoord toen hij in de gevangenis in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem. Maxwell werd een jaar later opgepakt, omdat werd vermoed dat ze zijn rechterhand was geweest.

Wat betekent de veroordeling van Ghislaine Maxwell voor prins Andrew? De tweede zoon van koningin Elizabeth heeft de afgelopen weken zijn uiterste best gedaan om onder de rechtszaak uit te komen die Virginia Giuffre, een van de slachtoffers van Epstein en Maxwell, tegen hem heeft aangespannen. 

Virginia zegt dat de prins haar zou hebben misbruikt toen ze jonger dan achttien jaar was. Ze zou geronseld zijn door Epstein, die destijds bevriend was met de prins. Het misbruik zou zich onder meer hebben afgespeeld in een huis van Ghislaine Maxwell.

Andrew werkt al twee jaar niet mee met het onderzoek naar de kwestie. En zijn advocaten halen nu alles uit de kast om de rechtszaak van tafel te krijgen. Virginia zou alles verzonnen hebben, alleen op geld uit zijn en er zouden administratieve fouten in het dossier zitten. Ze zouden zelfs van plan zijn háár aan te klagen. Hun meest recente zet is dat Giuffre feitelijk niet in de Verenigde Staten woont, maar in Australië. Daardoor zou haar aanklacht niet rechtsgeldig zijn. Het feit dat hij zich niet verdedigt, maar zijn team naar mazen in de wet laat zoeken is veelzeggend. 

Virginia heeft inmiddels op de veroordeling van Ghislaine gereageerd.

Wat betreft haar zaak tegen Andrew: Giuffre heeft zelf aangegeven dat ze een inwoner is van de Amerikaanse staat Colorado. Een van haar advocaten reageerde gefrustreerd op de nieuwe juridische strategie van de prins. Die wordt omschreven als de "zoveelste vermoeiende poging" om het proces te torpederen. Deze kwestie dient begin januari, komt het toch tot een rechtszaak, dan wordt die pas in het najaar van 2022 verwacht.  

De vraag is of het verwerpen van de zaak – waarmee Andrew vrijuit zou gaan en dat is nog altijd een mogelijkheid - voldoende zou zijn om de prins te rehabiliteren. Er zijn nogal wat foto's en getuigen van zijn nauwe vriendschap met Epstein en zijn aanwezigheid in zijn huis in Manhattan en de 'Lolita Express'. Dat was Jeffrey's privéjet waarmee de prins, ook bevriend met Maxwell, zich minimaal vier keer naar de villa van Epstein op zijn privé-eiland Little Saint James liet vliegen voor 'massages'.

De prins nodigde het stel (en Harvey Weinstein, ook al zo'n parel...) uit voor de 18de verjaardagsfuif van zijn dochter prinses Beatrice...

...en voor een verblijf op Balmoral. Dit was geen 'oppervlakkig contact'.  

Het feit dat Ghislaine schuldig is bevonden maakt het stigma van Andrews vriendschap met haar en Epstein alleen maar groter. Zelfs als wordt geconstateerd dat er geen bewijs is voor het misbruik, heeft zijn onhandige Newsnight interview en zijn onwelwillendheid om mee te werken aan het onderzoek een bepaald beeld van hem geschept dat niet makkelijk meer bij te stellen is. Zijn huidige 'het kan me allemaal niets schelen' houding helpt hem niet.

Prins Charles (hier met Andrew in 2017), inmiddels de officieuze prins-regent naast de Queen, is al twee jaar van mening dat zijn broer een risico vormt voor de reputatie van het koningshuis. De kans is nihil dat Andrew ooit zijn royal taken weer kan oppakken, zoals hij zelf graag zou willen.

De kroonprins kan altijd nog het argument gebruiken dat het Koninklijk Huis klein en efficiënt moet worden en zonder Andrew kan, zoals de afgelopen twee jaar hebben bewezen. Zelfs de rest van de familie, afgezien van de Queen (hier met de prins in 2017), houdt afstand van de prins. Technisch gezien heeft de veroordeling van Ghislaine niets te maken met de zaak tegen Andrew. Maar qua beeldvorming helpt het hem zeker niet.  

Foto's (c) Getty Images, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in