Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Waarom prins Andrew bij de Garter Ceremonie zal zijn

Of het nu verstandig is of niet. Morgen staat er weer een belangrijk punt op de agenda voor de Windsors: Garter Day, een van de meest kleurrijkste bijeenkomsten. De Orde van de Kousenband in de oudste ridderorde van Engeland en Camilla, de hertogin van Cornwall, zal worden geïnstalleerd als Lady ...

Waarom prins Andrew bij de Garter Ceremonie zal zijn

Of het nu verstandig is of niet.

Morgen staat er weer een belangrijk punt op de agenda voor de Windsors: Garter Day, een van de meest kleurrijkste bijeenkomsten. De Orde van de Kousenband in de oudste ridderorde van Engeland en Camilla, de hertogin van Cornwall, zal worden geïnstalleerd als Lady of the Garter.

Of koningin Elizabeth (hier in 2019) erbij aanwezig zal zijn, valt nog te bezien. Voor iemand met pijn en mobiliteitsproblemen is lopen in een zwaar ceremonieel kostuum misschien niet zo verstandig. Het ligt voor de hand dat kroonprins Charles voor haar zal waarnemen.

Wie er vrijwel zeker wél bij zal zijn, is prins Andrew, sinds 2006 lid van de Orde. Hij heeft zich afzijdig gehouden bij de festiviteiten rond de Platinum Jubilee van zijn moeder (hij was getroffen door een diplomatiek getimede coronabesmetting), om de aandacht niet van haar 70-jarig jubileum af te leiden. Maar er wordt in Windsor Castle en Buckingham Palace wel gesproken over de verdere invulling van zijn leven.

Andrew is een van de minst populaire Windsors, sinds hij na jaren draaien en duiken schikte met Virginia Giuffre, de vrouw die hem ervan beschuldigde seks met haar te hebben gehad toen ze nog maar zeventien was. Zie verder het Jeffrey Epstein-schandaal.

Officieel heeft de prins geen schuld bekend, is hij niet veroordeeld en heeft hij ook geen strafblad. Wel is hij zijn titel Koninklijke Hoogheid kwijtgeraakt, binnen de familie persona non grata geworden en zijn er zoveel nare verhalen over zijn arrogantie en lompheid naar buiten gekomen, dat ook daarbuiten niemand meer met hem in zee wil.

Het maakt van Andrew een min of meer gewoon burger van 62 jaar, die zijn dagen sinds mei 2020 doorbrengt met een beetje paardrijden, discreet lunchen met zijn moedertje en veel sport kijken in de Royal Lodge, zijn residentie op het landgoed van de Queen bij Windsor.

De familie zou graag zien dat hij het hierbij hield. De prins daarentegen is ervan overtuigd dat hij nog een rol in het openbare leven kan spelen. Victoria Ward, de goed ingewerkte royalty reporter van The Telegraph, gaat nog een stap verder en zegt dat Andrew – negende in lijn voor de Britse troon – zijn His Royal Highness status als 'prins van koninklijke bloede' 'reinstated, recognized and respected' wil zien. Calm down, dear.

De hertog van York zou ook het erekolonelschap van de Grenadier Guards terug hebben gevraagd aan de Queen en weer naast andere leden van de koninklijke familie bij officiële events aanwezig willen zijn. Daarnaast lobby't hij opnieuw - het is een pijnpuntje voor hem - om zijn dochters prinses Beatrice en prinses Eugenie van York tot werkende royals te maken, hoewel de Yorkies daar zelf niet erg op belust lijken te zijn, met inmiddels allebei een baan en een gezin.

Dat de prins er achter de schermen zo fanatiek mee bezig is, komt omdat de tijd dringt. Een terugkeer in de frontlinie van de familie is alleen mogelijk met toestemming van zijn hoogbejaarde moeder; van zijn broer prins Charles moet Andrew het niet hebben. Die streeft juist een kleine, efficiënte monarchie na, zonder rol van betekenis voor de Yorks.

Hoewel er, zoals gezegd, wel degelijk wordt gesproken over Andrews toekomst, is niemand binnen de paleismuren enthousiast over het in ere herstellen van zijn titels of beschermheerschappen. Daarvoor is de afkeuring van het publiek over Andrews contacten met veroordeeld pedofiel Jeffrey Epstein (rechts, hij pleegde in 2019 zelfmoord in zijn cel) te groot.

Bronnen binnen Buckingham Palace melden wel dat er wordt gezocht naar 'een nieuwe manier van leven', waarbij de optie op tafel ligt om naar Schotland te verhuizen (iets wat Andrew overigens totaal niet ziet zitten). In onnavolgbaar royal speak: 'Men erkent dat de taak van hem steunen als hij begint met het herbouwen van zijn leven is begonnen.'

'Het is een eerste stap op wat een lange weg wordt'

Met andere woorden: ook Andrew moet een keertje door met zijn leven, liefst ver buiten de spotlights en op een andere manier dan als werkende royal. Zoals de Sunday Times meldt: 'Het is een eerste stap op wat een lange weg wordt, die niet elke dag in de spotlights moet staan.'

Maar bij de Garter Service gaat Andrew zijn momentje pakken, zoveel is duidelijk. Het is voor het eerst sinds 2019 dat de Garter ceremonie weer wordt gehouden, toen werd onder andere koning Willem-Alexander geïnstalleerd als ridder van de Kousenband. Je leest er morgen alles over, op Nouveau. 

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in