Prinses Laurentien wordt vanavond geportretteerd in het Omroep MAX-programma Door andere ogen. Onder anderen haar vader Laurens Jan Brinkhorst, schrijver Paul van Loon, goede vriend Jeroen Smit en journaliste Carla Joosten beschrijven het leven en de carrière van de prinses.

Prinses Laurentien van Oranje (52) was de eerste burgerprinses aan het hof toen ze in 2001 het jawoord gaf aan prins Constantijn. Het beeld dat van haar wordt geschetst is dat van iemand die bijna niet kan stoppen met werken als het gaat om haar sociale projecten.

Article continues after the ad

Zo heeft de prinses kinderraden opgezet. Ze is vooral bekend om haar inzet om analfabetisme en laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen.

Journalistiek

Die passie ontwikkelde ze al toen zij journalistiek studeerde aan de Universiteit van Berkeley in Californië. Als studente toonde ze zich begaan met straatprostituees en zwervers en ging ze met hen in gesprek.

'Verhalenverteller'

Volgens kinderboekenschrijver Paul van Loon ziet Laurentien zichzelf als verhalenverteller. Hij schreef samen met haar twee sprookjesboeken, maar er mocht geen prinses in voorkomen van Laurentien. Van Loon: “Ze houdt zich aan de regeltjes, maar is revolutionair in haar gedachten.”

Lees ook: Schrijft prinses Amalia mee aan musical?

Normaal leven

Met haar gezin leidt prinses Laurentien een betrekkelijk normaal leven in Den Haag. Volgens haar vader, oud-politicus voor D66 Laurens Jan Brinkhorst, kan ze moeilijk 'nee' zeggen tegen werk en heeft ze een overvolle agenda. Wanneer haar vader haar vraagt of ze niet te hard werkt, antwoordt ze volgens hem: “Pap, ik ben ook al de 50 voorbij, dus ik kan op mezelf letten.”

'Ze wil iets neerzetten'

Als ze geen prinses was geweest, dan zou ze dit werk ook doen, menen vrienden en bekenden. Of zoals journaliste Carla Joosten het zegt: “Ze doet heel erg haar best. Ze wil echt iets neerzetten.”

De aflevering is vanavond om 20:25 uur te zien op NPO 2.

Bronnen: BuzzR, vorsten.nl 
Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in