Couturier Norman Hartnell was geschokt. Geschókt.

Koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk viert dezer dagen haar Platinum Jubilee. En dat levert allemaal kostelijke anekdotes rond haar kroning op.

Voor dat hoogtepunt in haar royal bestaan, moest een speciale jurk worden gemaakt, die goed paste bij de koningsmantel en de gelegenheid. Norman Hartnell, de Edouard Vermeulen van de Windsors, kreeg de eer en noemde het 'de belangrijkste opdracht van mijn leven.'

Article continues after the ad

Het werd wit satijn, dat rond de zoom werd geborduurd met een Griekse sleutel. Verder dienden er nationale en Gemenebest bloemen op voor te komen, zo luidden de instructies van de Queen...

...die Norman de opdracht gaf haar trouwjurk, die hij vijf jaar eerder had gemaakt, in gedachten te houden.

Hartnell bezocht musea, bibliotheken en raadpleegde gezaghebbende bronnen voor hij aan het schetsen ging. "Mijn hoofd zal vol heraldische en bloemenideeën," schreef hij in zijn memoires.

'Ik dacht aan de hemel, de aarde, de zon, de maan en de sterren'

"Ik dacht aan lelies, rozen, margrieten en gouden korenaren. Ik dacht aan altaarkleden en gewijde gewaden. Ik dacht aan de hemel, de aarde, de zon, de maan en de sterren en wat er nog maar meer aan hemelse zaken op een jurk kon worden geborduurd, die was bestemd voor zo'n historische gebeurtenis."

Norman schetste acht ontwerpen "van strenge eenvoud tot uitgebreide decoraties. Ik vond de laatste zelf het mooist, maar hield uiteraard mijn mening voor me toen ik de schetsen aan Hare Majesteit voorlegde."

Elizabeth vond het vijfde ontwerp mooi (daarin zaten wat edelstenen verwerkt om kleur aan de bloemen te geven) en het achtste, waarin de emblemen van het Verenigd Koninkrijk verwerkt waren: de distel van Schotland, het klavertje van Noord-Ierland en de narcis, die voor zover Hartnell wist, het symbool van Wales was. Maar als monarch van de Britse Gemenebest, moesten eigenlijk alle bloeiende symbolen van alle domeinen op de jurk voorkomen, wat nog wel even puzzelen was voor Norman.

"De drie emblemen van Schotland, Noord-Ierland en Wales moesten naar de bovenkant van de rok worden verplaatst, zodat daaronder ruimte kwam voor de bloemen en bladeren van de Gemenebest, verwerkt in slingers die de moederlijke Tudor Rose (voor Engeland) insloten."

"Voor alle zekerheid checkte ik of ik alle goede bloemen had bij de Garter King of Arms, in het kantoor van de Earl Marshal. Hij bezorgde me een buitengewoon decoratieve Tudor roos, de distel en de klaver bleken vrij simpel.

Daarna begin ik de vergissing om te informeren naar de narcis van Wales. 'Een narcis?' antwoordde Garter. 'Onder geen beding geef ik je een narcis. Je krijgt het officiële embleem van Wales van me. En dat is een prei.'

Ik klaagde dat ik een mooie jonge vrouw niet in groenten kon laten rondlopen, maar Garter hield zijn poot stijf en had het laatste woord: het werd een prei."

Hoe bewonderenswaardig Norman de prei ook achtte, qua voedingswaarde en historische betekenis, hij benadrukte dat de groente niet bekend stond om haar schoonheid en bleef aandringen op een narcis. Garter was onvermurwbaar: het moest en zou een prei worden. Norman stond machteloos.

Gedeprimeerd reed Hartnell naar Windsor en trok een prei uit de moestuin: "Het werd al een beetje donker, de bomen waren kaal, het meer lag er somber en grijs bij, het hele landschap was gewikkeld in de somberheid van november." En dus ook nog een prei die op een kroningsjurk moest.

En toen herinnerde Norman zich opeens de badge van de hoeden van de Welsh Guards, waar een klein gouden preitje opstaat dat wel iets wegheeft van een boom. Dáár kon hij wel iets mee.

"Uiteindelijk, met hulp van mooie zijde en besprenkeld met de dauw van diamanten, waren we in staat de aardse prei om te toveren tot een visioen met Cinderella-allure, die het waardig was om zich te mengen onder haar zussen, de roos en de mimosa, in een prachtige koninklijke bijeenkomst, op de jurk van een koningin."

Om de boel een beetje bij elkaar te laten passen, werd de prei zelfs het uitgangspunt voor al het borduurwerk, wat maar weer eens bewijst dat je niet te snel moet oordelen over een nederige groente.   

 Foto's (c) Getty Images, Royal Collection Trust  

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in