Huwelijk prinses Marie-Chantal en prins Pavlos, 1995
Huwelijk prinses Marie-Chantal en prins Pavlos, 1995

Veertien jaar geleden rolden de Griekse royals tevreden, maar uitgeteld de honeymoon suite in. 

Natuurlijk, vólgend jaar zijn ze pas 25 jaar getrouwd. Maar de kroonprins en kroonprinses van Griekenland hebben het soort relatie dat ze eigenlijk elke dag wel op Instagram willen delen. Zodat er op hun trouwdag altijd wel een throwback kiekje langskomt, van het huwelijk dat dat van prins Charles en lady Diana in de schaduw zette.

Article continues after the ad

© HRH princess Marie-Chantal of Greece

Het was dan ook nogal wat: een Amerikaanse miljardairsdochter (vader Robert Miller verdiende zijn fortuin met tax-free winkels) die trouwde met de kroonprins van Griekenland. Kniesoor die er op lette dat Griekenland allang een republiek was: de Griekse royals zijn verwant aan zo'n beetje alle koningshuizen van Europa en de Millers bevriend met de hele society. Alles en iedereen kwam samen in Londen, waar zelfs de Queen op het huwelijk aanwezig was.

© Claridge's

De festiviteiten begonnen een week eerder met een tea te Claridge's. Gastvrouw: koningin Elizabeth.

© Getty Images 

Twee dagen voor de kerkelijke ceremonie huurden de Grieken Wrotham Park af voor een receptie met champagne, diner en bal voor zo'n 1300 gasten. Het feest werd gehouden in twee gigantische tenten die het Parthenon moesten voorstellen. Er werden 100.000 rozen ingevlogen uit Ecuador, het thuisland van Marie-Chantals moeder María Clara 'Chantal' Pesantes Becerra. En de feestverlichting was zo fel dat er vooral toestemming moest worden gevraagd aan vliegveld Heathrow.

Pavlos' tante, koningin Margrethe II van Denemarken, was uitgerukt met de Dannebrog, het Deense royal yacht dat decoratief afmeerde bij de Tower Bridge en een toeristentrekker van jewelste werd. Aan boord gaf ze een lunch voor haar neefje en zijn verloofde, en nog eens honderd van hun beste vrienden.

© Hollandse Hoogte

De ceremonie zelf was in het Grieks, duurde eindeloos en vond plaats in de St. Sophia kathedraal. Die was op last van tante Margrethe versierd met 30.000 roze bloemen bij wijze van huwelijkscadeau. Omdat er niet voldoende plek voor alle gasten was, was het huwelijk per satellietverbinding te volgen in Hampton Court. Daar zat ook de Queen, voor het eerst in jaren gewillig op de tweede rang.

© ANP

Pavlos' moeder koningin Anne-Marie leende haar aanstaande schoondochter een mooie tiara voor de grote dag. De bruid droeg een Valentino van ivoorkleurige zijde bezet met pareltjes. De sleep was 4,5 meter en gemaakt van Chantilly kant. Vijfentwintig mensen werkten er vier maanden non-stop aan. Er waren twaalf verschillende soorten kant voor nodig en de japon kostte meer dan 200.000 euro. Voor Valentino was het een lucratieve bruiloft: hij maakte nog eens 62 ensembles voor gasten. Onder andere koningin Sofia van Spanje en de ex-Perzische keizerin Farah Diba droegen zijn ontwerpen.

© HRH princess Marie-Chantal of Greece

Het feest werd afgesloten door een late lunchreceptie in Hampton Court Palace, ook alweer uitbundig versierd. De bruidstaart had acht verdiepingen en er waren nog eens 300 extra taarten, één voor elke tafel. Het hele feest kostte in totaal zo'n 12.2 miljoen euro en werd betaald door de Millers.

© HRH princess Marie-Chantal of Greece

En op de huwelijksdag waren zoveel royals aanwezig dat de Grieken zelfs het huwelijk van Elizabeth en Philip ermee overtroffen. 

© HRH princess Marie-Chantal of Greece

En ook het officiële bruidsportret had koninklijke allure, voor-geval-van-je-weet-maar-nooit #herstelmonarchie

© Hollandse Hoogte 

Pavlos en Marie waren zo uitgeput van een week 'aanstaan',  1400 handen schudden en stralen dat ze het grootste deel van de huwelijksreis nodig hadden om bij te slapen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Merry merry Christmas ♥️

Een bericht gedeeld door Marie-Chantal of Greece (@mariechantal22) op

Het stel kreeg vijf kinderen en woont momenteel in New York. Pavlos werkt in de financiële wereld, Marie-Chantal is eigenaar van een zeer succesvolle keten in luxe kinderkleren: de Bernadotjes van Zweden zijn erin uit te tekenen.

Openingsfoto © ANP