Prinses Haya van Jordanië
Prinses Haya van Jordanië

De vrouw van de heerser van Dubai is de Verenigde Arabische Emiraten ontvlucht met hun jonge zoon en dochter en heeft asiel gezocht in Londen, waar ze in vrijheid alleen verder wil.

Prinses Haya is altijd een onafhankelijke vrouw geweest. Ze is de dochter van wijlen koning Hussein van Jordanië en zijn derde vrouw koningin Alia. Dat maakt haar een halfzus van Abdullah, de huidige koning van Jordanië. Haya is een vaardig springruiter, deed in 2000 voor Jordanië mee aan de Olympische Spelen en is sinds 2007 lid van het Internationale Olympische Comité. Ze was de eerste met een Arabische achtergrond die Goodwill Ambassador werd voor het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties en is zeer actief voor dit goede doel.

Article continues after the ad

In 2004 trouwde ze, tot verbazing van velen, met sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, despoot te Dubai en tevens premier en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten. Die al zeker vijf vrouwen en dertig kinderen had. Vrij uniek was dat ze niet zijn naam aannam, maar nadrukkelijk prinses Haya bint Hussein bleef, om haar band met Jordanië te benadrukken. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lekden Tea UAE (@lekdentea) op

Samen kregen ze dochter Jalila (12) en zoon Zayed (7). Haya is een paar dagen geleden met hen via Duitsland naar Engeland gevlucht en daar ondergedoken omdat ze van de sjeik wil scheiden. Ze zou zo'n 34 miljoen euro hebben meegenomen die de sjeik niet zal missen: met een privéfortuin van ruim 10 miljard euro is hij zeer rijk.

Bin Rashid Al Maktoum kwam vorig jaar in het nieuws nadat Latifa, een van zijn dochters, met een gewaagde operatie op de vlucht sloeg voor wat zij de wrede behandeling door haar vader noemde. Ze strandde uiteindelijk voor de kust van India waar huurlingen haar oppakten en terugbrachten naar haar vader. Sindsdien is er - buitengewoon onheilspellend - niets meer van haar gehoord. Haar zus prinses Shamsa onderging een vergelijkbaar lot. Deze wrede behandeling van zijn kinderen zou er mede toe hebben geleid dat Haya tot het inzicht is gekomen dat ze niet met deze man verder wil. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Mohammed bin Rashid Al Maktoum (@hhshkmohd) op

De sjeik, hier met Jalila, eiste in eerste instantie de onmiddellijke terugkeer van zijn vrouw en kinderen, maar lijkt inmiddels te berusten in de scheiding en heeft haar voor de rechter gesleept in een poging de voogdij over Jalila en Zayed te krijgen. De hoorzitting is op 30 juli, Haya wordt bijgestaan door Fiona Shackleton die ook prins Charles bijstond in zijn scheiding van prinses Diana. De sjiek nam intussen – heel modern – op Instagram al afscheid van Haya met gedichten die er niet om logen en niet getuigden van enige introspectie over zijn eigen rol in de breuk: 'Jouw dagen van liegen zijn voorbij en het maakt niet uit wat wij ooit waren en wat jij bent…Jij hoort niet meer bij mij. Het maakt mij niet uit of je leeft of sterft.’

Hoewel Mohammed zich vast niet zomaar zal neerleggen bij de scheiding lijkt haar bekendheid én de nodige publiciteit voor prinses Haya momenteel de beste bescherming te zijn om een doorstart in vrijheid te kunnen maken. Het feit dat ze ook in haar thuisland Jordanië mateloos populair is helpt daar een beetje bij. Haar aanstaande ex is bovendien nog niet hersteld van de reputatieschade die de pijnlijke ontboezemingen van zijn dochter teweeg brachten en zal er alles aan doen om zijn imago zoveel mogelijk te beschermen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Royal Fashion (@the_royalfashion) op

Haya zou daarna verder willen met haar werk voor de VN en een nieuw leven willen opbouwen in Engeland, waar ze naar kostschool ging en studeerde. Ze is vertrouwd met Londen, heeft nauwe banden met de Windsors en bezit een stadspaleis in de buurt van Kensington Palace ter waarde van vele tientallen miljoenen euro’s. Daarop zijn bij een renovatie al standbeelden van valken geplaatst, de valk is het nationale symbool van Jordanië. Waarmee ze al een duidelijk punt heeft gemaakt. 

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in