Was deze royal tour nu echt 'trouble in paradise'?

Voor de afsluiting van de #RoyalTourCaribbean gingen de hertog en hertogin van Cambridge naar Abaco, een eilandketen in het noorden van de Bahama's...

... waar ze in de Daystar Evangelical Church luisterden...

Article continues after the ad

...naar bewoners die nog altijd kampen met de schade van orkaan Dorian die twee jaar geleden rondraasde.

Kate droeg hiervoor de roze Izzy Pink Marble Zebra Print jurk van Rixo London, een nieuw label voor haar.

Daarna gingen ze door naar de herdenkingstuin, aangelegd ter nagedachtenis aan de meer dan 2000 mensen die door de orkaan het leven lieten. 

Vervolgens was het tijd voor een meet & greet...

...met onder andere adorable jonge inwoners.

Next stop: aan de slag met een plaatselijke delicatesse: de schelphoornsalade.

Waarvan de naamgever er best een beetje apart uitziet.

Er gebeurden spannende zaken met vermeende lustopwekkers, waar William teveel van griezelde...

...maar Kate is niet flauw: de schelphoornpiemel ging gewoon naar binnen. 'Ik ben wat avontuurlijker dan William,' verklaarde ze. 

Er kwam ook nog een andere zonnebril tevoorschijn, de Henrietta van Finlay & Co. 

Bij het kindertehuis werd onder andere een potje gevoetbald...

...waarbij William ervoor zorgde dat iedereen kon meedoen. 

Vervolgens was er nog een klimaat / milieu-momentje, waarbij William en Kate met eigen ogen te zien wat de Earthshot Prize winnaars van Coral Vita Reefs daar doen. De Earthshot Prize is door William in het leven geroepen voor projecten die op een innovatieve manier iets doen aan de gevolgen van klimaatverandering. Coral Vita Reefs ontving een miljoen pond voor hun werk om riffen weer aan te laten groeien en gezond te maken.

Het schema liep verder lekker uit, dankzij dit soort persoonlijke momentjes.

Wiliams afscheids-statement

"Ik zal misschien nooit aan het hoofd staan van de Gemenebest staan," zei William aan het einde van de tour en erkende dat het 'vragen over het verleden en de toekomst nog scherper in beeld heeft gebracht."

Hij voegde eraan toe dat hij het als zijn taak zag "om te dienen, niet om mensen te vertellen wat ze moeten doen. Het gaat om dienen en anderen steunen in wat hen maar het beste lijkt, door het platform te gebruiken dat we mogen hebben."

"Rondreizen zoals dezen bevestigen ons verlangen om de mensen van de Gemenebest te dienen en te luisteren naar gemeenschappen wereldwijd. Wie de Gemenebest in de toekomst kiest om haar hele familie te leiden, daar hou ik me niet mee bezig."

Voor de laatste look van de tour droeg een geel met wit gebloemde jurk van Alessandra Rich, die qua peplums, polkadots en pofmouwen wel een beetje véél was. Erbij oorbellen van Patrick Mavros, clutch van Ferragamo en haar Gianvito Rossi pumps. En daarna was het tijd om naar het vliegveld te gaan, voor de vlucht naar huis, om George, Charlotte en Louis weer in de armen te kunnen sluiten.

Terugblik op deze roerige Royal Tour

Er was de afgelopen weken vooral online veel kritiek van toetsenbordridders op #RoyalTourCaribbean, die niet meer van deze tijd zou zijn. Afgaand op wat meereizende journalisten zagen en vastlegden...

... waren er ter plekke inderdaad protesten...

... maar waren er aanzienlijk meer mensen die het leuk vonden dat William en Kate langskwamen om hun waardering te laten blijken en het eiland extra in het zonnetje te zetten.

Goed om te weten is bovendien dat zo'n programma vooral door het gastland wordt bepaald en niet door de gasten. William en Kate zijn in zo'n week ook maar pionnen in een diplomatiek schaakspel die op zo'n auto stappen, omdat Jamaica zo een militaire parade houdt...

... dit nu eenmaal bij bezoekende staatshoofden vindt horen en William op dat moment de Kroon vertegenwoordigde.  

Ook het door een hek handen schudden bood ongelukkige beeldvorming, maar dit was eveneens een agendapunt dat door het gastland was geregeld. 

Het publiek stond er overigens ook om de beroemde voetballer Raheem Sterling te zien.

Dat eilanden uit het Gemenebest willen stappen en daarmee afscheid nemen van de Queen als symbolisch staatshoofd, hoeft ook niet per protest te worden afgedwongen.

Koningin Elizabeth zegt al jaren dat het aan de bevolking zelf is om die keuze te maken en dat ze de keuze zal respecteren.

"I have always made it clear that the future of the monarchy in Australia is an issue for you, the Australian people, & you alone to decide by democratic and constitutional means. It should not be otherwise."

- Queen Elizabeth on Australia's 1999 Referendum to Abolish Monarchy

William refereerde eraan in zijn speech en zei dat zo'n besluit zal worden gesteund 'met trots en respect'. Dit waren zijn letterlijke woorden: “We support with pride and respect your decisions about your future. Relationships evolve. Friendship endures.”

Barbados deed het recentelijk, kroonprins Charles was er bij om de kersverse republiek het beste te wensen. Als Jamaica zover is, zal het vermoedelijk op vergelijkbare wijze gaan.

De discussie over excuses en financiële compensatie voor het slavernijverleden speelt ook elders in landen met een koloniale geschiedenis. Het is iets waar in een constitutionele monarchie de regering over beslist, al kunnen royals binnen hun beperkingen wel hun afschuw uitspreken over wat er in het verleden is gebeurd, wat William ook deed. Maar hij noch zijn vader of oma hebben de macht om ter plekke te zeggen: 'We gaan herstelbetalingen regelen.'

Wikkend en wegend kunnen we terugkijken op een interessante week, die duidelijk maakte dat deze eilanden in het Gemenebest zelfverzekerd en geëmancipeerd naar de toekomst kijken en dat er behoefte is aan een Royal Tour 2.0.

Maar ook dat daar best een invulling aan te geven is op een meer gelijkwaardigere basis. De Windsors hebben heel wat te bespreken en te evalueren, zoveel is duidelijk.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in