Het was allemaal héél Rule Brittania en God Save The Queen.

In het Verenigd Koninkrijk is het lange feestweekend begonnen ter ere van het 70-jarig regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Er zijn speciale tentoonstellingen, straatfeesten en concerten, maar de kick-off mocht er ook zijn: Trooping The Colour maakte na twee jaar afwezigheid vanwege de pandemie een comeback.

Voor het eerst maakten de jonge Cambridge'jes deel uit van de rijtoer. Charlotte hield af en toe een beschermende hand op haar broertje Louis die het overigens niet eng leek te vinden en gekleed was in een matrozenpakje, met het oog op de geschiedenisboeken.

Article continues after the ad

Als bazige zus toomde ze hem ook een beetje in: op het balkon diende tenslotte óók nog gewuifd te worden.

Louis droeg hetzelfde pakje als zijn vader in 1985 aanhad tijdens Trooping The Colour. Links nicht Zara, rechts achternicht Davina.

George, Charlotte en Louis, fraai op elkaar afgestemd in het blauw, zaten in een rijtuig met hun moeder Catherine, de hertogin van Cambridge en hun bonusoma Camilla, de hertogin van Cornwall.

De vrouwen zijn na de koningin respectievelijk de derde en de tweede vrouw binnen de monarchie en Kate was een zichtbaar trotse moeder in een Alexander McQueen. Camilla droeg een ontwerp van Bruce Oldfield en een hoed van Philip Treacy. 

Kate droeg de saffieren oorbellen die van haar schoonmoeder prinses Diana zijn geweest en een mooie witblauwe hoed, eveneens van Philip Treacy.

De kinderen deden het geweldig, het moet voor hen best een bijzondere ervaring zijn geweest.

Sophie, gravin van Wessex koos voor de koersrit een zoet gingham-ruitje...

...dat zonnig en zomers was.

Dochter Louise droeg matching roze. De hoed leende ze van haar moeder...

...die hem in 2009 droeg bij Trooping The Colour. Ah, continuïteit! 

Trooping The Colour is een ceremonie voor de officiële verjaardag van de regerend monarch van het koninkrijk (de échte verjaardag van de Queen is op 21 april). Tijdens de parade tonen militaire gardes een eerbetoon aan de koning(in) door middel van vlagvertoon en een defilé.

Te paard reden mee: Charles, de prins van Wales, prins William...

...en prinses Anne, allemaal met de kragen van de Orde van de Kousenband (de oudste ridderorde van Engeland) en het lint van de Orde van de Distel. Het is nog best even een uitdaging om op een warme dag in al die kleding ruim een uur kaarsrecht in het zadel te zitten, maar de Royal Bikkel zal je niet zien inzakken.

Prins William ook niet, al zag die er wel een beetje verhit uit onder zijn berenmuts.

Bij terugkeer op het terrein van Buckingham Palace bogen George, Louis en Charlotte even keurig voor het saluut dat ze kregen. 

Hier spot prins Louis zijn opa en vader in de parade. Het meisje is Lena, de dochter van Zara Tindall, de dochter van prinses Anne. 

Zoals het de ster van het festijn betaamt liet de Queen even op zich wachten: ze arriveerde in Buckingham Palace om 12:45. De Union Jack werd neergehaald, het koninklijk vaandel (the royal standard) werd gehesen. 

Koningin Elizabeth, in vrolijk lila en overduidelijk 'happy and glorious' nam het saluut af in het gezelschap van haar neef, de hertog van Kent, op het balkon van Buckingham Palace.

Ze droeg haar Guards Broche als eerbetoon aan de troepen.

En ze droeg dezelfde outfit als op de officiële foto die ze gisteren vrijgaf, met een speciale boodschap. Jurk en mantel zijn gemaakt door haar kleedster en vertrouweling, Angela Kelly.

Het duurde even voor de flypast in aantocht was. Meghan, de hertogin van Sussex, hield achter de schermen de kinderen even bezig, die zich duidelijk een beetje begonnen te vervelen.

De flypast over Buckingham Palace bestond dit jaar uit 70 vliegtuigen van The Royal Air Force.

En de Queen had een goed gesprek met achterkleinzoon Louis...

... die het zwaaien er al lekker in heeft zitten...

...al vond hij de vliegtuigen wel veel herrie maken.

Er werd gevlogen in speciale formaties...

...toepasselijk voor de jubilaris...

...en met de kleuren van de Britse vlag. 

Het vormde een indrukwekkend sluitstuk van de parade.

Na het balkonmoment en een lunch met haar familieleden keerde de Queen terug naar Windsor Castle.

In de avond heeft ze nog een baken aangestoken, onderdeel van de Jubilee. Prins William doet hetzelfde bij Buckingham Palace. Het idee is dat overal in het land bakens worden aangestoken die iedereen verbinden.

Trooping the Colour, oftewel het paraderen (trooping) met het vaandel (colour), vindt plaats op Horse Guards Parade, de grote 'binnenplaats' op Horse Guards Road in Londen.

De route die wordt afgelegd start bij Buckingham Palace en loopt vervolgens via The Maill langs St. James's Park om daarna af te slaan naar de Horse Guards Road.

Langs de route staat doorgaans veel publiek en dat was ook dit jaar het geval: er kampeerden al dagen mensen bij de hekken om voor een goede plek.

En over populariteit lijken de Windsors ook niet te klagen te hebben.

In 1952 reed Elizabeth voor het eerst als soeverein over The Mall tijdens Trooping.

Tot 1986 legde de huidige koningin de route altijd af per paard, echter hierna heeft zij ervoor gekozen om zich te verplaatsen per rijtuig en dat is sindsdien niet meer veranderd. Zij wordt vergezeld door haar Militaire Huis en de ere van de regimenten.

Nog even dit

Kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla waren donderdag te zien in de soap Eastenders, waar ze als ze als zichzelf deelnamen aan een Platinum Jubilee straatfeest. Leuk! 

En ook nog even dit: zo vader, zo zoon!

Foto's (c) Getty Images, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in