The Last Czars, Netflix
The Last Czars, Netflix

De Russische tsarenfamilie blijft tot de verbeelding spreken zodat Netflix er een nieuwe gedramatiseerde docuserie over heeft gemaakt: 'The Last Czars'.

Dat de Romanovs ook ruim honderd jaar na hun dood nog het onderwerp zijn van films, series en documentaires, komt omdat ze tot de vrij recente geschiedenis behoren. Er zijn veel foto's en filmbeelden van de koninklijke familie, zodat ze herkenbaarder zijn dan dynastieën die nog slechts in olieverf bestaan.

Article continues after the ad

Daarnaast leveren ze ook het ultieme verhaal van hoogmoed en een dodelijke val. Nicolas II, de laatste tsaar, was een zwak leider die geen enkele politieke antenne leek te bezitten. Terwijl het volk steeds meer leed onder armoede en ongelijkheid (en daar nadrukkelijk over morde), ging hij elke vorm van progressie en verandering uit de weg en moest dat uiteindelijk met de dood bekopen.

Hij werd afgezet tijdens de Februari Revolutie en uiteindelijk werd niet alleen hij, maar zijn hele gezin vermoord door de bolsjewieken. Onder de Euroyals gelden de Romanovs nog altijd als afschrikwekkend voorbeeld dat het wijs is als vorst met de tijd en tijdgeest mee te gaan.

'The Last Czars' is vanaf 3 juli te streamen op Netflix.

Voor wie niet genoeg kan krijgen van de Russische familie is er 'The Romanoffs', van de makers van 'Mad Man'. Dit is wel een dramaserie, al te zien op Amazon Prime. De insteek is origineel: elk van de acht afleveringen gaat over hoe leden van de familie zich in het hier en nu redden. Alleen al het appartement in Parijs in de eerste aflevering is een lust voor het oog en een wereld op zich.

Foto's © Netflix – The Last Czars

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in