Met de zesde Koningsdag achter de rug lijkt Koninginnedag alweer zolang geleden. 2013 was het laatste jaar waarin de feestdag op 30 april mét Koningin Beatrix werd gehouden. Onder de noemer #throwbacktuesday: de Koninginnedagen van welweer. Genieten. 

Sinds 1949 wordt Koninginnedag gevierd op 30 april, de verjaardag van oud-koningin Juliana en de moeder van koningin Beatrix, die dat besloot toen zij haar moeder Wilhelmina in 1948 opvolgde. Bij de troonsoverdracht van Juliana in 1980 besloot Beatrix de dag in ere te houden als eerbetoon aan haar moeder. Een bijkomende, praktische overweging was dat op haar eigen verjaardag, 31 januari dus, het weer niet echt geschikt is voor een grootschalig evenement buiten.

Beatrix en Koninginnedag door de jaren heen, dit zijn de meest bijzondere slash belangrijke momenten:

1980: Inhuldiging en rellen 

Op 30 april 1980 doet koningin Juliana afstand van de troon en wordt Beatrix ingehuldigd. Het is Beatrix' eerste Koninginnedag als koningin der Nederlanden.

Article continues after the ad

Helaas is niet iedereen dat jaar in een feeststemming. "Geen woning, geen kroning", schalt door de straten van Amsterdam waar demonstranten de confrontatie met de Mobiele Eenheid aangaan.

2009: Drama Apeldoorn

Koninginnedag 2009 in Apeldoorn eindigt in een waar drama als Karst T. met zijn auto op een optocht inrijdt. Daarbij komen acht mensen om het leven. Koningin Beatrix houdt die dag zichtbaar aangedaan een toespraak.

Lees ook: Koninklijk gezin op vakantie in Griekenland 

2010: Wemeldinge en Middelburg

Met de triest verlopen Koninginnedag van het jaar daarvoor nog vers in het geheugen, viert Beatrix haar verjaardag in 2010 in Wemeldinge en Middelburg. Gelukkig werpt het ongeluk geen schaduw over de feestelijkheden.

2012: Ongeluk prins Friso

Koninginnedag 2012 leek een moeilijke dag te worden, omdat Beatrix' zoon Friso een paar maanden eerder in coma raakte na een ernstig ski-ongeluk. Toch besloten de Oranjes om de geplande festiviteiten in Rhenen en Veenendaal door te laten gaan.

2013: Laatste Koninginnedag

Op 30 april 2013 trad koningin Beatrix na 33 jaar (!) af. Ze tekende de Akte van Abdicatie en gaf het stokje door aan haar oudste zoon Willem-Alexander. Vanaf dat moment is Beatrix weer prinses. In die hoedanigheid betrad ze het balkon van het Koninklijk Paleis op de Dam om duizenden mensen toe te spreken. Mooi moment. 

Bron: NU.nl | Beeld: ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in