Even binnenkijken in dit unieke vervoersmiddel! 

Natuurlijk, prins William en hertogin Kate hadden weer achter een scherm kunnen schuiven. Maar het is toch leuker om volk en vaderland in levenden lijve te kunnen dienen.

Article continues after the ad

Vandaar dat de hertog en hertogin van Cambridge per Royal Train in drie dagen 1250 mijl afleggen. Ze doen Engeland, Schotland en Wales aan waar ze zorgmedewerkers, onderwijzers, schoolkinderen en vrijwilligers willen bedanken voor al hun inspanningen tijdens de pandemie.

Het schema van de Royal Train Tour wordt geheim gehouden om toeloop te voorkomen, maar het belooft een redelijk feestelijke, moraal-boostende toer te worden, in de aanloop naar kerst. De tour eindigt dinsdag met een vrij uniek fotomoment van de Cambridge'jes met de Queen én kroonprins Charles en hertogin Camilla.

Het stel arriveerde laat op de avond - eerst nog even zelf de kinderen ingestopt -  op Euston station waar ze spraken met medewerkers die de treinen tijdens de pandemie aan het rijden houden. Kate droeg haar jas van McQueen en de Maple Lead tartan sjaal, haar Grace Han Love Letter Small Top Handle Bag en een mondkapje van Amaia Kids.

De kick-off was een optreden van Shakin' Stevens (wie kent hem nog?) met 'Merry Christmas Everyone'; de Cambs hadden hem gevraagd op te treden voor het personeel als bedankje. Daarna gingen ze aan boord van het bordeauxrode gevaarte. 

Geheel in stijl met haar schoonmoeder Diana blijkt Kate als vrijwilliger in stilte met eenzame mantelzorgers te bellen en ze is ook nog eens - net als Di - van de handgeschreven briefjes om ze daarvoor te bedanken #aardig

Het is voor Kate de eerste keer dat ze gebruikt maakt van de Britse koninklijke trein, een comfortabel begrip sinds koningin Victoria er in 1842 eentje liet bouwen.

Meghan, de hertogin van Sussex, zat er in 2018 al eens in, tijdens een werkbezoek met de Queen aan Cheshire.

Het huidige exemplaar werd in 1977 in gebruik genomen tijdens de Silver Jubilee van de Queen.

De trein bestaat uit negen verschillende wagons, waaronder slaapkamers...

...badkamers met een ligbad...

... een eetsalon met een volledig ingerichte keukenwagon eraan gekoppeld...

...en een kantoor (hier het interieur van 1977).

De inrichting is intussen wel een beetje opgefrist, zo ziet het er nu uit.

Foto's (c) PA Images, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in