Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

'Keep Calm and Carry On' lijkt het devies van de Windsors te zijn.  In Buckingham Palace wordt momenteel vlijtig gewerkt aan de Exit Deal van prins Harry en hertogin Meghan. Die lieten afgelopen week een PR-bom ontploffen door mee te delen dat ze 'ontslag nemen' als leden van de eredivisie van de...

Sussexit: hoe gaan Meghan en Harry nu verder?

'Keep Calm and Carry On' lijkt het devies van de Windsors te zijn. 

In Buckingham Palace wordt momenteel vlijtig gewerkt aan de Exit Deal van prins Harry en hertogin Meghan. Die lieten afgelopen week een PR-bom ontploffen door mee te delen dat ze 'ontslag nemen' als leden van de eredivisie van de Britse koninklijke familie.

Ze willen zich meer willen richten op hun eigen activiteiten en een 'progressieve nieuwe rol binnen het koningshuis vervullen' en 'financieel onafhankelijk worden'. 

Meghan vertrok donderdag alweer terug naar Canada, waar Baby Archie was achtergebleven bij de nanny, op zich ook al een teken dat ze niet van plan was haar royal taken meteen alweer op te pakken. Harry bleef in Engeland om met de familie te praten – lees: crisisberaad - over hoe het nu verder moet. 

Duidelijk is dat de Sussex'jes de Queen, prins Charles en prins William hebben overvallen met hun bekendmaking. Compleet met meteen een eigen site in de lucht gooien: hiervan was zelfs hun eigen PR team niet op de hoogte. Hun verzoek om meer afstand betekent bovendien meer werk voor prins Charles en zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall (beiden niet meer de jongsten) én voor Team Cambridge. Iemand zal toch met enige regelmaat het land in moeten om scholen, maatschappelijke organisaties, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen te bezoeken. Dit gezellige familiekiekje uit 2018 wekt dan ook enige weemoed op. 

De Windsors zijn begrijpelijkerwijs 'geschrokken en teleurgesteld', maar inmiddels is het stof wat neergedaald en wordt er ingezet op een goed afscheid. Met wel de waarschuwende woorden dat dit 'binnen dagen, niet weken' rond moet zijn. Waar je uit op kunt maken dat de Royal Family ook wel een beetje klaar is met alle toestanden rond de hertog en hertogin van Sussex, die zich hebben bewezen als meer high maintenance dan alle andere Windsors, inclusief prinses Margaret, bij elkaar.

De vraag is hoe Sussex Nieuwe Stijl eruit zal zien. Het stel wil de helft van het jaar in Canada gaan wonen en de andere helft in Engeland. Hoe ze zo minder last willen hebben van de door hen zo verfoeide pers is niet helemaal duidelijk (die kan ook daar opduiken, tenslotte), maar daar is vast over nagedacht.

Ook zal het, zo ver van Buckingham Palace en Engeland, een uitdaging zijn om 'de Queenvolledig te blijven dienen' zoals ze hebben aangeven te willen blijven doen. Daarnaast kun je je afvragen wat een 'progressieve rol binnen het koningshuis' nu precies is en of Harry zijn plek in de troonopvolging kan houden als hij geen fulltime royal meer is. Dat zijn allemaal zaken waar momenteel over gepraat wordt. 

Hoewel sommige Britten vinden dat Harry en Meghan hun titel moeten inleveren, gaat dat vermoedelijk niet gebeuren. Het zou kinderachtig en wraakzuchtig kunnen overkomen en de Windsors willen graag heelhuids uit deze toestand komen en de schade zoveel mogelijk beperken. Ze hebben geleerd van de jarenlange wrevel over het feit dat ze prinses Diana na de scheiding haar titel afnamen: dat nooit meer.

Wel gevoelig liggen de financiën. De Britten hebben niet alleen emotioneel veel in de Sussex'jes geïnvesteerd, er zijn ook miljoenen belastinggeld opgegaan aan hun bruiloft, beveiliging en de verbouwing van Frogmore Cottage. Er gaat nu 600.000 pond per jaar op aan hun security, dat bedrag lijkt niet te handhaven als ze een groot deel van het jaar ergens anders wonen en niet werken voor The Firm, zoals de Windsors het koningshuis noemen. De ongeschreven regel is dat het publiek best wil betalen voor het koningshuis, mits dat wat terug doet in de vorm van goede doelen steunen, werkbezoeken afleggen, aanwezig zijn op belangrijke momenten, foto's delen zodat het publiek mee kan leven, et cetera.

Ander puntje van zorg is het vastleggen van het trademark Sussex Royal. Dit moet hun moneymaker worden, in de vorm van bijvoorbeeld door Meghan samengestelde kookboeken, Afrikaanse natuurfotografie van Harry, Sussex Royal Polo Wear en nobele prullaria. Die laatste verkoopt de Queen zelf ook in de webshop van Buckingham Palace, maar daar wordt de formule streng bewaakt (porselein, koekjes, sieraden), zodat het de reputatie van het koningshuis niet schaadt. Niet duidelijk is wat ze precies in de markt willen zetten, ook hier zullen afspraken over worden gemaakt. 

Harry nam eerder dit jaar al een voorschot op wat er gaat komen door zijn vrouw te pitchen voor een klus bij Disney-baas Iger. Je kunt dan in het chicste geval denken aan een deal waarbij ze iets inspreekt in ruil voor een donatie voor een goed doel.