Het is even slikken voor Meghan en Harry.

De Sussexit gaat niet zonder horten of storen. Wat in de ogen van prins Harry en hertogin Meghan een soepele overgang had moeten zijn naar een bestaan met meer vrijheid en financiële onafhankelijkheid, is een hoofdpijndossier voor ze geworden. Mede door het ongeduld waarmee ze zelf hun keuzes kenbaar hebben gemaakt: de Queen wordt niet graag voor het blok gezet.

Nieuwste tegenvaller is dat ze hun felbegeerde handelsmerk Sussex Royal niet meer mogen gebruiken, zodat ze een nieuwe naam moeten verzinnen voor hun stichting, site en Instagram-account. De pijn zit in het woord 'Royal', ze zouden een variatie op 'Sussex Official' kunnen bedenken, om toch nog de herkenning te kunnen behouden. Markle & Spencer, anyone? 

Article continues after the ad

Het hoeft geen dealbreaker te zijn voor het stel: het is zó bekend dat het in een mum van tijd belangstelling zal kunnen genereren onder een nieuwe 'merknaam'. Het kan zelfs voordelen hebben omdat ze door het woord royal te schrappen de associatie verminderen met het leven waar Harry in is geboren. Het kan echter ook in hun nadeel werken, omdat ze zo hun koninklijke aura verliezen – de tijd zal het leren.

Het gebruik van de term 'Royal' is in Engeland niet alleen in de wet vastgelegd, het is voor leden van de koninklijke familie (en dat geldt voor alle royals) een faux pas om er op een of andere manier geld mee te willen verdienen. En dat waren de hertog en hertogin van Sussex wel van plan, de merknaam was vorig jaar al vastgelegd, met een breed assortiment van licenties eraan gekoppeld, van kleding tot boeken.

Het is niet gezegd dat ze dat niet smaakvol zouden aanpakken, maar De Kroon wil duidelijk geen enkel risico lopen om geassocieerd te worden met producten die politiek dan wel maatschappelijk gevoelig zouden kunnen liggen, vandaar het verbod.

Het stel reageerde als slechte verliezers op hun website: eigenlijk zeggen ze dat de Queen het woord 'royal' niet bezit. Daarnaast lijken ze aan te geven dat er met twee maten wordt gemeten: 'Hoewel er een precedent is voor andere leden met een titel binnen de Royal Family om werk buiten het instituut te zoeken, geldt voor de hertog en hertogin van Sussex een overgangsperiode van een jaar'. 

Ze duiden hiermee vermoedelijk op familieleden als prinses Eugenie van York en de graaf van Snowdon, maar die gebruiken hun titels niet in hun werk en hebben niet de internationale idealistische ambities van de Sussex'jes. Prinses Michael van Kent gebruikt haar titel wel voor haar werk, maar het betreft hier redelijk onschuldige historische boeken en romans, geen statements over, pakweg, klimaatsverandering. Zij staat bovendien een stuk verder van de Kroon dan prins Harry.  

De overgangsperiode moet ook worden gezien als vangnet: stel dat Harry en Meghan hun draai niet kunnen vinden in hun nieuwe leven, dan kunnen ze nog terug, Al zal dat wel wat voeten in aarde hebben. Het kantoor van de hertog en hertogin van Sussex in Buckingham Palace staat op het punt om te worden opgeheven, vijftien mensen die voor hen werkten verliezen hun baan.

Harry en Meghan zullen de komende weken nog een paar keer te zien zijn in hun oude rol. Zo zal Meghan verschijnen tijdens een event op International Women’s Day en zijn beiden aanwezig tijdens de Commonwealth Day Service in Westminster Abbey met de rest van de koninklijke familie. Vanaf 1 april begint hun nieuwe leven, waarin ze niet langer Zijne en Hare Koninklijke Hoogheid zijn. En dat is geen grap.   

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in