Zijn Harry en Meghan zielig of zeurpieten?

De documentaire die Tom Bradby, een vriend van prins Harry, mocht maken over het officiële bezoek van de hertog en hertogin van Sussex aan Zuid-Afrika en omstreken, heeft heel veel losgemaakt. Vooral de fragmenten waarin ze openhartig over hun persoonlijke problemen spraken waren opmerkelijk. Harry worstelt duidelijk met de media-aandacht, die hij vergelijkt met die waar zijn moeder, prinses Diana, 22 jaar geleden aan te onder ging. En Meghan zei op haar beurt het ook moeilijk te hebben met zo onder een vergrootglas liggen.

Het stel kon op veel bijval en medeleven rekenen, maar er was ook kritiek. De weinig objectieve documentaire was een mooie gelegenheid geweest om aandacht te vestigen op alle dingen die ze naar eigen zeggen belangrijk vinden aan de ontwikkeling van Zuid-Afrika en omstreken. In plaats daarvan gaat het nu vooral over hun eigen sores. En zonder hun gevoelens te willen bagatelliseren - het zijn ook maar mensen en het is sneu voor hen dat ze zo ongelukkig zijn - zijn die toch van een andere categorie dan wat veel mensen in Zuid-Afrika, Angola en Malawi dagelijks te verduren hebben aan bittere armoede, moord, doodslag, geweld en gebrek aan onderwijs, mensenrechten en gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Article continues after the ad

Harry en Meghan zijn gezond, ze hebben een gezond kind, ze hebben niet te maken met de dagelijkse uitdagingen waar normale mensen in het westen voor staan, zoals het combineren van werk en een gezin, of rondkomen bij steeds stijgende lasten. Ze leven in een comfortabele, veilige cocon waarin ze zich veel hulp kunnen veroorloven en grotendeels hun eigen agenda kunnen bepalen. Dat zijn dingen waar ze zich ook eens op zouden kunnen focussen, om wat lichter naar hun leven te kijken.

Het stel maakte bekend er aan het einde van het jaar zes weken tussenuit te gaan voor wat 'noodzakelijke family time', Thanksgiving bij Meghans moeder Doria in Los Angeles, vermoedelijk. Misschien een wat langer verblijf op een rustige, zonnige plek. De time-out lijkt een verstandig idee te zijn. Misschien eens even alles op een rijtje zetten. Ze hoeven hun huidige manier van leven niet voort te zetten, Harry is een welgesteld man dankzij de erfenis van zijn moeder. Ze kunnen het zich veroorloven om rustig te gaan leven, zonder publiciteit. Men zou het nog begrijpen ook, gezien Meghans opmerking dat ze nu 'meer bestaan dan echt gedijen'. Een tijdje radiostilte lijkt een heilzaam begin, voor alle partijen.

Foto's (c) ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in