Maar er is ook goed nieuws voor Harry en Meghan.

Zoals bekend loopt de Sussexit niet helemaal zoals prins Harry en hertogin Meghan hadden gehoopt. Er waren wat administratieve hobbels en toen stak de covid-19 pandemie een stokje voor hun ambities om als influencers de wereld te gaan verbeteren.

Het stel zit nog altijd in de villa van Tyler Perry in Los Angeles; het enige waar ze het nieuws mee halen is de slepende (en vrij kansloze) rechtszaak die Meghan tegen een paar Britse kranten voert. Haar claims zijn door de rechter al flink uitgekleed, afgaand op nieuwe vrijgegeven documenten blijkt dat haar zaak er niet sterker op is geworden.

Article continues after the ad

Zo zou ze zich 'onbeschermd' hebben gevoeld en werd het haar verboden om zichzelf te verdedigen, staat volgens de BBC in rechtbankdocumenten in de zaak tussen de hertogin van Sussex en de uitgever van de Daily Mail en de Mail on Sunday.

De zaak draait vooral om de publicatie van een brief die Meghan in 2018 aan haar vader Thomas Markle stuurde. Thomas gaf die brief later aan een journalist om zich te verweren tegenover nare verhalen die Meghans vrienden anoniem over hem in People Magazine hadden verteld. Meghan claimt het copyright te hebben op die brief, die niet zonder haar toestemming gepubliceerd had mogen worden, volgens haar.

In de nieuwe vrijgegeven documenten staat dat Meghans vrienden de brief in People bespraken 'omdat zich zorgen maakten en haar wilden helpen.' "Meghan Markle was het onderwerp geworden van een groot aantal valse en schadelijke artikelen van de Britse roddelpers, die emotionele problemen veroorzaakten en haar geestelijke gezondheid onder druk zetten. Omdat haar vrienden haar nog nooit eerder in deze toestand hadden gezien, waren ze terecht bezorgd om haar welzijn, met name omdat ze zwanger was, niet beschermd werd door de koninklijke familie en zichzelf niet mocht verdedigen."

In dezelfde documenten stelt het juridische team van Meghan dat de veiligheidskosten rond haar huwelijk met Harry in mei 2018 niet opwegen tegen de inkomsten die het toerisme daardoor genereerde. In totaal zou dat een miljard pond hebben opgeleverd, een bedrag dat moeilijk te toetsen valt.

Het zijn claims waar wel iets op af te dingen valt. "De Queen, prins Charles en de Cambridges zullen erg van slag zijn van de bewering dat Meghan zich 'onbeschermd' voelde tijdens haar zwangerschap," zegt royal editor Russell Meyers van de Daily Mirror. Hij geeft aan dat Meghan veel hulp van Buckingham Palace aangeboden heeft gekregen, maar die stelselmatig in de wind sloeg ("Ze is slimmer dan alle Windsors bij elkaar"), omdat ze het op haar manier wilde doen. "Als je kijkt naar de liefdevolle statements die de Queen liet uitgaan in januari, toen Harry en Meghan besloten uit het Koninklijk Huis te stappen, dan zal dit Hare Majesteit aangrijpen."

Het zal de van elkaar vervreemde familieleden in ieder geval niet dichter bij elkaar brengen, noch zal het Britse publiek het kunnen waarderen dat hun liefde en enthousiasme voor het stel wordt weggezet als een goede economische deal waar ze niet over moeten zeuren. Hoe langer de rechtszaak zich voortsleept, hoe kleinzeriger die lijkt, zeker in het licht van wat er verder gaande is in de wereld.

Is er ook nog goed nieuws? Ja, het stel kan eindelijk door met hun stichting Archewell: degene die de naam ook had geclaimd, heeft het erbij laten zitten. Dat betekent dat ze eindelijk hun nieuwe leven een beetje kunnen gaan optuigen. Zakelijke vertegenwoordiging is inmiddels ook geregeld. Hoop doet leven.   

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in