Archie Harrison, juli 2019
Archie Harrison, juli 2019

De doop van een lief klein jongetje zou een lief klein feestje moeten zijn. Prins Harry en hertogin Meghan hebben zich echter in Engeland niet populairder gemaakt met hun aanpak.

Vandaag is Archie Harrison Mountbatten-Windsor, precies 2 maanden oud, gedoopt door de bisschop van Canterbury in de privékapel van Windsor Castle. De Queen had elders verplichtingen, prins Charles arriveerde per helikopter en prins William en hertogin Kate kwamen door de achteringang van het kasteel.

Article continues after the ad

Ook onder de gasten: Tiggy Legge-Bourke, de door Charles ingehuurde nanny die na de scheiding (en na de dood van Diana) voor William en Harry zorgde (deze foto is uit 1993). Dat het publiek niets te zien kreeg, paste bij de insteek van een besloten doop met slechts 25 gasten. Op zich is dat niet vreemd, want voor alle recente dopen van de Britse Royals geldt dat de daadwerkelijke doop een privémoment is. 

Wel opmerkelijk is dat er ook geen media bij de aankomst en het vertrek welkom waren, iets wat wel gebruikelijk is bij de Britse royals. Prins Charles en prinses Diana lieten de camera's zelfs tot in het kasteel komen toen Harry zelf werd gedoopt. Het is alweer een pijnpunt in de zeer moeizame relatie van de Sussex'jes met de media. Als ze ergens aandacht voor willen, weten ze niet hoeveel persberichten ze moeten versturen. Maar andersom houden ze alles af.

Fans moeten het dan ook doen met slechts twee kiekjes. Archie is de negende Windsor die is gedoopt in de doopjurk van Honiton-kant en wit satijn. Het is een replica van de doopjurk die koningin Victoria liet maken voor haar oudste kind en die tot 2004 werd gebruikt. Het familiestuk was toen zo versleten dat Angela Kelly, de kleedster van de Queen, een kopie maakte. Achter de bank Meghan's moeder Doria Ragland en Diana's zussen lady Jane Fellowes en lady Sarah McCorquodale, de tantes van Harry. 

Dit is het origineel van de doopjurk: links de doop van hier nog prinses Elizabeth, de huidige Queen, in 1926, rechts Elizabeth met Charles in 1948. 

De foto's zijn genomen in de Green Drawing Room van Windsor Castle, waar ook de bruidsfoto's van Harry en Meghan zijn gemaakt. 

Het niet bekend maken van de peetouders 'omdat dit privépersonen zijn' is het zoveelste voorbeeld van de eigenzinnigheid van de familie Sussex, die niet altijd even goed uitpakt. De peetouders zelf hebben geheimhouding moeten zweren, ze mogen de rol nooit delen met de wereld. Toe maar. Van alle kinderen Windsor zijn de peetouders bekend, het zijn altijd vrienden of familie van de ouders en geen van hen is ooit lastig gevallen door de pers.

Sterker nog: zelfs ervaren royaltywatchers moeten meestal even spieken wie ook alweer de peetouders van de drie Cambridge'jes zijn. Door er zo geheimzinnig over te doen, maken Harry en Meghan zichzelf (en de rol van de peetouders) groter dan nodig is en vestigen ze er juist extra aandacht op. Het gaat hier om een paar vrienden die een bijrolletje in het leven van Archie (hier was hij net geboren) zullen leiden, het is niet echt iets om tot staatsgeheim te bombarderen.

Het peetoudergedoe is typerend voor de eigenzinnigheid van de Sussex'jes en de gretigheid waarmee ze all things Windsor afwijzen. Een riant appartement in Kensington Palace betrekken zou een simpele en efficiënte oplossing zijn geweest zonder extra kosten voor de beveiliging.

Het stel wilde echter naar Frogmore Cottage bij Windsor, dat voor miljoenen euro's belastinggeld gerenoveerd werd. Dit in een tijd dat veel Britten niet rondkomen en met ingehouden adem de gevolgen van de Brexit afwachten. In vergelijking met de Queen, die ontbijt uit Tupperware uit de jaren zeventig en een straalkacheltje in de haard heeft staan om stookkosten te besparen, is het allemaal érg decadent.

De geboortegegevens van Archie moesten geheim blijven. Het stel wilde en kreeg een eigen Royal Household en eigen socials. Ze stapten uit de gezamenlijke Royal Foundation omdat die hen teveel zou beperken. En hun fans mogen niet op een normale manier meeleven met hun geluk, het gaat per zorgvuldig gecureerd kiekje op hun Instagram. Twee maanden na zijn geboorte wist tot vandaag niemand buiten de familie hoe Archie er nu precies uit ziet.

Afgaand op de foto's van vandaag is hij een lieve mix tussen Harry (links) en Meghan (rechts) toen die ongeveer even oud waren. 

Het probleem van de hertog en hertogin van Sussex is dat ze denken dat ze alles kunnen hebben. Het leuke, luxe leven van een celebrity én de status van een royal. Aan dat laatste zijn echter verplichtingen verbonden. Ze leven op kosten van prins Charles, die hun huishouden betaalt uit de opbrengsten van zijn landgoederen in Cornwall. En op kosten van de Queen die hun woning (en de verbouwing daarvan) betaalt uit de Souvereign Grant, de toelage van het Rijk, die wordt gefinancierd met belastinggeld.

In ruil voor dit buitengewoon veilige, comfortabele, zorgeloze leven worden traditioneel werkbezoeken afgelegd, goede doelen gesteund en mijlpalen gedeeld met het publiek. Dat is de deal tussen het volk en de Windsors. De Sussex'jes presenteren zich tegenwoordig graag als slachtoffers van de media, maar hebben in werkelijkheid natuurlijk de loterij van het leven gewonnen.

Meghan wordt niet à la Diana lastig gevallen of achtervolgd, ze kan al drie jaar haar gang gaan in Londen en omstreken: boodschappen doen, naar een yogaklasje, er zijn geen foto's van. In het licht van alles wat hen meezit, hoe erg zou het dan zijn geweest om even spontaan te poseren met hun zoontje in plaats van het zuinig bij twee foto's te houden?  

"Om een royal bestaan te rechtvaardigen is de steun en de sympathie van het publiek nodig," zegt royalty-fotograaf Arthur Edwards (hier met kroonprins Charles). Edwards fotografeert de Windsors al meer dan veertig jaar voor onder andere The Sun en heeft nooit problemen met ze gehad.

"Ze begrijpen dat het een wederkerige relatie is," zegt Edwards, hier met Camilla, hertogin van Cornwall. "Het is ook in hun belang dat ze gezien worden. Ik fotografeer Harry al zijn hele leven en hij is nooit zoals nu geweest. Hij was altijd vol vreugde en enthousiasme over wat hij deed. De oude Harry is er niet meer en hij lijkt te zijn vergeten dat royal zijn niet van één kant kan komen."

"Harry en Meghan menen een rol te kunnen spelen op het wereldtoneel en dankzij hun bekende vrienden is dat vast ook zo," vervolgt Edwards. "Maar als ze niet uitkijken, eindigen ze als prins Andrew die onvermoeibaar werkt terwijl het niemand iets kan schelen." De Sussex'jes zijn gewaarschuwd: het is lastig om te shinen, als je je publiek van je hebt vervreemd.  

 

Foto's © ANP, Getty Images, Hollandse Hoogte, Royal Sussex / Chris Allerton

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in