© Archewell
© Archewell

'We moeten samenwerken en niet zwelgen. Er is werk te doen.'

Zou de hertogin van Sussex in het Koninklijk Huis zijn gebleven, dan was het ondenkbaar geweest dat ze zich had kunnen uitlaten over het schrappen van het recht op abortus, zoals vorige week in de Verenigde Staten is gebeurd.

Meghan gaat tegenwoordig echter als gewoon burger door het leven en kan wél haar mening geven. En dat deed ze in gesprek met Gloria Steinem, waarbij Vogue aanschoof.

Article continues after the ad

Meghan en Gloria gingen eerder ook al eens in gesprek over het belang van stemrecht, foto Matt Sayles (c) The Duke and Duchess of Sussex

"Vrouwen delen nu al verhalen over hun lichamelijke veiligheid in gevaar is. Wie het zich kan veroorloven, kan reizen (naar een staat waarin abortus wel is toegestaan), maar wie dat niet kan betalen, zou een poging kunnen doen zichzelf te aborteren, met enorme risico's als gevolg. Wat maakt het duidelijk over vrouwen? Dat onze lichamelijke veiligheid er niet toe doet en als gevolg daarvan dat wij er niet toe doen. Dat is niet zo. Vrouwen doen er wel toe."

'Vrouwen van kleur en vooral zwarte vrouwen zullen het meest te lijden hebben onder deze beslissing'

De hertogin ging eveneens in op de impact van het besluit van het Hooggerechtshof op de zwarte gemeenschap in Amerika. "Vrouwen van kleur en vooral zwarte vrouwen zullen het meest te lijden hebben onder deze beslissing, want ze hebben niet dezelfde toegang tot gezondheidszorg, economische kansen, hulp bij mentale gezondheid – de lijst is eindeloos. Het is ongekend wat deze beslissing zal doen voor deze gemeenschappen."

'Mannen moeten van zich laten horen, nu en later'

Ze deed een beroep op mannen om het recht op je al dan niet voortplanten te steunen. "Mannen moeten van zich laten horen, nu en later, want dit zijn beslissingen die impact hebben op relaties, families en hele gemeenschappen hebben. Ze zijn gericht op vrouwen, maar de consequenties zijn voor ons allemaal."

"Ik weet dat bij veel vrouwen op dit moment wanhoop overheerst, maar we moeten samenkomen en samenwerken en niet zwelgen. Er is werk te doen."

Foto Matt Sayles (c) The Duke and Duchess of Sussex

Meghan is van plan zich hard te maken voor de bekrachtiging van het Equal Rights Amendment, samen met Steinem: "Well, Gloria, maybe it seems as though you and I will be taking a trip to D.C. together soon."

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in