Prins Philip en de Queen, kerst 1969
Prins Philip en de Queen, kerst 1969

En ze moest ook nog afscheid nemen van een hondje…

Koningin Elizabeth is een gelijkmatig mens, maar er zijn toch een paar dingen waar ze dol op is. Honden en paarden, bijvoorbeeld. Een goede afternoon tea.

Article continues after the ad

En kerst met familie op haar privéresidentie Sandringham in Norfolk, waar de kerstboom tot 6 februari blijft staan. Haar vader stierf op die dag op het landgoed, wat haar leven als staatshoofd inluidde. Ze keert ook altijd pas na 6 februari terug naar Londen. 

Voor het eerst in 32 jaar zal het anders gaan. De Queen en haar man prins Philip blijven in hun bubbel op Windsor Castle. Er komt geen publieksmoment, zoals het loopje naar de kerk in Sandringham, om te voorkomen dat teveel mensen samen drommen. Windsor Castle blijft deels open voor publiek dat de kerstboom in St George’s Hall wil bewonderen. 

De vertrekken van de Queen zijn aanzienlijk kleiner en staan vooral heel vol met huisraad zoals te zien was bij het bezoek van de Oranjes in 2013...

...en bij eerdere ontvangsten.

'De koningin en de hertog voelen zich bevoorrecht elk jaar kerst in familiekring te hebben kunnen vieren, maar begrijpen dat dit nu niet kan. Zoals iedereen hopen ze dat volgend jaar alles weer normaal zal zijn,' zo luidt het statement van het paleis.

Helemaal alleen zijn ze natuurlijk niet, ze kunnen terugvallen op een staf die al maanden met hen een bubbel vormt op Windsor Castle. En prins Edward en zijn vrouw gravin Sophie – Elizabeth kan het erg goed vinden met deze schoondochter - komen langs met hun kinderen, zij zijn één van de drie huishouden die volgens de Britse covid-19 regels mogen samenkomen met kerst. Wie het tweede wordt (als dat er al van komt), daar wordt nog over gespeculeerd. 

Kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla, de hertogin van Cornwall brengen de feestdagen door op hun buitenhuis Highgrove in Gloucestershire.

De Cambridge'jes vieren kerst met de familie Middleton, bij hen in Bucklebury of anders in hun eigen buitenhuis in Norfolk, Anmer Hall…

…en de Sussex'jes blijven in Californië met Archie, ook al in verband met de reisbeperkingen. Maar misschien zit er wel een kerstkaartje in - deze is van vorig jaar, Archie moet inmiddels al een hele jongeman zijn geworden. 

Een kerstboom hebben ze al wel, de verkoper vertelde op Twitter dat Harry was aangezien voor een van zijn hulpjes.

Kortom, een stille kerst voor de Queen, ook al omdat deze week een van haar hondjes is overleden. Door het verscheiden van dorgi Vulcan (het donkere hondje rechts boven) heeft ze er nu nog maar een, ook een dorgi, die Candy heet. Een dorgi is een kruising tussen een teckel en een corgi.

Foto's (c) Getty Images, The Royal Family, Kensington Palace, Windsor Castle

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in