Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Sophie & de Queen: royal vriendschap

Met déze aardige schoondochter is koningin Elizabeth heel close. Sophie Rhys-Jones (1965) had geen makkelijke start in de Britse koninklijke familie. Met drie gescheiden kinderen keken koningin Elizabeth en prins Philip extra kritisch naar de vriendin van hun jongste zoon, prins Edward. Ze was ni...

Sophie & de Queen: royal vriendschap

Met déze aardige schoondochter is koningin Elizabeth heel close.

Sophie Rhys-Jones (1965) had geen makkelijke start in de Britse koninklijke familie. Met drie gescheiden kinderen keken koningin Elizabeth en prins Philip extra kritisch naar de vriendin van hun jongste zoon, prins Edward.

Ze was niet van adel en was mede-eigenaar van een PR-bureau waarvoor ze wilde blijven werken; men vroeg zich af of Sophie wel koninklijk genoeg zou kunnen worden. Om die reden kreeg ze bij haar huwelijk de vrij lage titel van gravin.

Werken en lid van de koninklijke familie zijn bleek geen ideale combinatie. Sophie liep in 2001 in de val van The News of the World, die een als sjeik vermomde reporter op haar afstuurde. Die beweerde later dat ze in het gesprek de Queen Mum, de Queen en diverse politici zou hebben beledigd. Buckingham Palace noemde de berichtgeving 'selectief, verdraaid en in bepaalde gevallen ronduit onwaar'.

Sophie ging door het stof en nam haar verlies: ze gaf haar bedrijf op om fulltime royal te worden. In die rol werkte ze jaren in alle bescheidenheid aan charitatieve zaken waar de andere Windsors niet voor te porren waren.

Zo werd ze steeds meer de stille kracht van koningin Elizabeth die haar inzet zeer waardeerde en ook privé een steeds hechtere band met haar schoondochter kreeg. Sophie staat bekend als uiterst loyaal en discreet, en daar houdt de Queen van. 

Het helpt dat ze allebei dol zijn op paarden. Sophie woont op Bagshot Park, niet ver van Windsor Castle en gaat regelmatig rijden met de Queen. Ook Sophie's dochter lady Louise gaat vaak mee en Elizabeth heeft een zwak voor deze kleindochter, die sprekend op haar lijkt.

Sophie is ook degene die de koningin vaak vraagt als maatje bij ontvangsten en recepties. De gravin van Wessex is makkelijk in de omgang, kent haar schoonmoeder door en door en ontlast haar een beetje. Elizabeth heeft graag rustige mensen om zich heen, Sophie straalt rust uit. En is ook zeer op haar schoonmoeder gesteld: in een toespraak noemde ze haar 'Mama'. 

Hoe geliefd Sophie is, blijkt uit het feit dat koningin Elizabeth op Sandringham of Balmoral haar vaker dan wie dan ook (inclusief haar eigen dochter prinses Anne) op zaterdagavond vraagt 'Wil je morgenochtend een lift naar de kerk?' Wat in de inner circle van de Windsors zo'n beetje het summum van genegenheid is (het blijven Britten, hè?). 

Opvallend is dat Sophie niet alleen van de Queen en de rest van de familie steeds meer waardering krijgt. Ze kan het goed vinden met hertoginnen Camilla en Catherine, die laatste heeft ook leuk contact met Louise...