De Deense zender DR hoopt mee te liften op het enorme succes van de Netflix-serie The Crown en komt met een eigen dramaserie over het leven van koning Frederk IX, de vader van koningin Margrethe. Een loei-interessante royal.

Nu belooft dat natuurlijk allemaal heus niet zo gelikt en des Hollywoods te worden als The Crown, maar naast historische opnames maakt de serie ook gebruik van acteurs die belangrijke gebeurtenissen uit de levens van de royals naspelen.

Article continues after the ad

Frederik en Ingrid

Wereldoorlogen en toegankelijkheid

Het leven van de voormalig koning, die in 1972 overleed en in 1947 koning van Denemarken werd, laat een interessante periode zien in de geschiedenis van Denemarken. Dat hij twee Wereldoorlogen meemaakte helpt natuurlijk ook. Bovendien was hij de koning die probeerde dichterbij het volk te staan, door de media uit te nodigen in het paleis, veel rond te reizen en zijn landgenoten toe te spreken via radio en televisie.

Daarnaast zal zijn liefdesleven een rol spelen in de nieuwe serie. Daar valt namelijk nog best iets over te vertellen, met een verbroken verloving met een Griekse prinses en later een huwelijk (en drie kinderen, onder wie koningin Margrethe) met de Zweedse prinses Ingrid.

Na het overlijden van haar vader kwam koningin Margrethe op de troon.

Prinsessen aan de macht

Ook het feit dat hij de grondwet liet veranderen om het mogelijk te maken dat zijn oudste kind (Margrethe dus) op de troon kwam na zijn aftreden of overlijden komt natuurlijk aan bod. Frederik en Ingrid kregen alleen dochters, dus aanvankelijk zou Frederiks broer Knud hem opvolgen.

In december komt de serie met vier afleveringen op de Deense televisie. Het is nog even de vraag of hij daarna ook ons land bereikt, maar gezien het succes van The Crown en bijna elke andere Deense serie op onze bodem lijkt dat ons een heel goed idee.

Bron en beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in