Je moet toch iets, als je niet tot de eredivisie behoort.

Ooit, nog niet zo gek lang geleden, was het de normaalste zaak van de wereld dat een koninklijke familie ook de levens van verre achterneven en – nichten bleef financieren en faciliteren.

Dat gebeurt nu eigenlijk alleen nog maar in het Midden- en Verre Oosten. Europese koningshuizen hebben ferm bezuinigd en sturen allemaal aan op een klein, efficiënt koninklijk huis.

Article continues after the ad

Aangevoerd door de Oranjes die ermee begonnen om de generatiegenoten van Willem-Alexander aan te moedigen een eigen leven op te bouwen, met een eigen baan of eigen bedrijf. Het werkte voor de Bourbon de Parma's (hier prinses Margarita, ontwerper van juwelen), de Van Vollenhovens en de Guillermo's. Maar ook voor andere koningshuizen.

 Zo werkt Eugenie van York in een galerie en is haar zus Beatrice Vice President of Partnerships and Strategy at Afiniti, een soort business matchmaker. 

© Martinis-Marchi

Laat er geen misverstand over bestaan, deze mensen komen uit rijke families met trustfondsen en slapend geld. Maar dat houdt hen niet tegen ook zelf iets op te bouwen, in verband met de financiële onafhankelijkheid. Zo is prins Felix van Luxemburg een geslaagd wijnboer met zijn Chateau les Crostes.

Prinses Claire van België was ooit landmeter en is nu gedelegeerd bestuurder van Renewable Energy Construct Arlon 67, een vastgoedvennootschap.

Zijne Keizerlijke Hoogheid Nazım Ziyaeddin Nazım Osmanoğlu, een Ottomaanse prins, klus bij als stand-up komiek.

Prinses Theodora van Griekenland ken je als Alison Montgomery in The Bold and the Beautiful.

Prins Nikolaos van Griekenland is fotograaf, zijn vrouw prinses Tatiana schrijft kook- en lifestyleboeken.

En prinses Marie-Chantal van Griekenland is een succesvol ondernemer in kinderkleren. 

Prinses Sirivannavari van Thailand, dochter van koning Vajiralongkorn, heeft haar eigen modelabel.

Het woord 'nepotisme' valt in dit verband nogal is, maar ze doet tenminste íets. 

Prins Carl Philip hield er al jong rekening mee dat hij nooit op de Zweedse troon zou komen en heeft samen met een vriend een succesvol bedrijf in (grafische) ontwerpen...

...die stuk voor stuk heel Scandi Chic zijn.

Prins Nikolai van Denemarken (midden) is een redelijk succesvol model.

Sarah, hertogin van York is de grootste hosselaar van allemaal en wist zo tot twee keer toe een miljoenenschuld weg te werken. Ze prees al serviesgoed, camera's, Weight Watchers, keukenmachines...

...en styletangen aan...

...en is een succesvol auteur van kinderboeken. Next up: haar eerste historische roman...

...een genre waarin ook prinses Michael van Kent al het een en ander heeft geproduceerd. De prinses werkt daarnaast als binnenhuisarchitect met de Britse landhuisstijl als specialiteit. 

En tenslotte hebben de hertog en hertogin van Netflix, euh, Sussex hun royal aura al aardig ten gelde gemaakt in de United States. Het verschil met de werkende collega's is dat de onderlinge familiehoudingen elders niet zo onder druk staan als bij de Windsors, wat het toch makkelijker maakt om, à la Felix, het glas te heffen op de eigen oogst.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in