Ernst August en Caroline in 2001
Ernst August en Caroline in 2001

Waarom houdt prinses Caroline het huwelijk in stand?

Het schandaal-CV van prins Ernst-August van Hannover (66) is goed gevuld. Hij heeft patent op uitbarstingen en beledigingen. Werd al eens veroordeeld voor mishandeling van een Duitse journalist en een Duitse hoteleigenaar in Kenia. Plaste tijdens de Wereldtentoonstelling tegen het Turkse paviljoen wat hem de bijnaam Pinkel Prinz opleverde...

....en was op de bruiloft van zijn jongste zoon prins Christian zo laveloos en losgeslagen, dat de bruidegom het grootste deel van het feest naast zijn vader in het ziekenhuis zat, in plaats van te dansen met zijn bruid.

Welnu, Ernst-August heeft kans gezien wederom in de problemen te komen. Na een handgemeen met politieagenten is hij afgelopen donderdag uit zijn jachtslot in het Oostenrijkse Grünau gehaald en voor evaluatie naar een psychiater gebracht. Volgens de politie had hij zelf het alarmnummer gebeld en zei Von Hannover dat hij in een greppel lag en met de dood werd bedreigd. De politie ging snel naar de opgegeven plek maar vond de prins niet. Agenten troffen hem vervolgens in zijn landhuis aan.

Article continues after the ad

Hij zou de agenten daar hebben gedreigd met een groot mes en hebben geslagen. Volgens de politie slaagden de agenten erin hem te ontwapenen, waarna ze hem ‘voor zijn eigen veiligheid’ naar een psychiatrische kliniek brachten. Hij heeft die kliniek inmiddels weer verlaten. Justitie in Oostenrijk overweegt de prins te vervolgen onder meer wegens mishandeling van een van de agenten.

Ooit was de prins – achterkleinkind van de laatste Duitse keizer – een gerespecteerd lid van de aristocratie. Hij heeft twee zonen, prins Ernst-August Jr (hier pasgeboren in 1983, in familiekasteel Mariënburg) en eerder genoemde Christian – met Chantal Hochuli...

...en een dochter, prinses Alexandra van Hannover, met zijn tweede vrouw, prinses Caroline van Hannover, geboren van Monaco. Deze foto is uit 2008.

Het stel leeft al sinds 2009 gescheiden van tafel en bed, de prins was Caroline daarvoor al uitbundig ontrouw. De reden dat ze toch nog altijd getrouwd zijn, is vermoedelijk dat Caroline door het huwelijk een Koninklijke Hoogheid werd en haar eigen Monegaskische titel het iets lagere Doorluchtige Hoogheid is.

Om hun dochter, ook een HKH, zoveel mogelijke kansen te geven, zou ze erg hechten aan die status. Alexandra heeft overigens ook vrijwel geen contact meer met haar vader: ze trekt meer naar de Grimaldi's, al is haar relatie met haar halfbroers Ernst-August en Christan zeer goed. Deze foto van moeder en dochter met huisvriend Karl Lagerfeld is uit 2015. 

Hoe het komt dat de prins zo dramatisch is afgezakt is voor de meeste mensen wel duidelijk: hij drinkt al jaren veel te veel en kampt daardoor met grote gezondheidsproblemen. De drank doet ook niets voor zijn gezwollen ego en realiteitszin. Na grote schulden door wanbeleid over de bezittingen in en rond Hannover te hebben opgebouwd, droeg hij in 2004 de leiding over het Huis van Hannover over aan zijn toen nog piepjonge oudste zoon, Ernst August jr.

Die wist het familiebedrijf met bezuinigen, reorganiseren en de verkoop van onderdelen weer in het zwart te krijgen. De dank van zijn vader was een brouille over Juniors bruid. Senior kwam in 2017 niet naar het huwelijk omdat hij Ekaterina Malesheva, een burgermeisje en succesvolle ondernemer, afkeurde. Daarnaast onderhoudt hij slepende rechtszaken over kasteel Mariënburg en andere bezittingen...

... die de patriarch nu weer terugeist van zijn zoon. Junior blijft zeer waardig onder alles, maar duidelijk is wel dat hij zich erg geneert voor zijn vader en hoe die keer op keer de publiciteit haalt. Wordt ongetwijfeld vervolgt, never a dull moment met prins Drankorgel.

UPDATE: Enkele dagen na deze rel rukte de prins uit naar het politiebureau met een knuppel, om verhaal te gaan halen - oh dear...

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in