En Siri van Zweden heeft óók een kerstsok.

In Scandinavië zijn de royals er maar druk mee: het is vandaag St Lucia, waarop het lichtjesfeest wordt gevierd. Prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia – het debuut van haar babybump! – wijdden er een filmpje aan bij de adventskrans…

…waaruit blijkt dat ook kleine prinsjes potentiële pyromaantjes zijn. Heel lief: voor border terriër Siri hangt er óók een sok aan de schouw.

Article continues after the ad

St Lucia is de favoriete Italiaanse (!) katholieke heilige van de Zweden. Op 13 december (of daaromtrent) worden overal in het land op een buitengewoon onchristelijk vroeg tijdstip meisjes of jonge vrouwen in witte jurken gehuld. Een uitverkorene – de verpersoonlijking van Lucia - krijgt een kroon met kaarsen op en er worden kerstliedjes gezongen, zoals hier te zien is op dit schilderij van Carl Larsson. 

Jongens mogen ook meedoen: zij krijgen eveneens een witte robe aan, maar hebben een puntmuts op.  Hier zie je kroonprinses Victoria van Zweden in 1984 als Lucia en haar broertje prins Carl Phili als 'stjärngossar' (sterrenjongen) in een wit overhemd van zijn vader, koning Carl Gustaf. 

De look kwam in 2018 terug, toen prinses Estelle en prins Oscar zich uitdosten voor St. Lucia.

Officieel is het een Zweedse feestdag, maar in Noorwegen en delen van Finland doet men gretig mee. Ook de Denen (hier koningin Margrethe als kind) zijn niet erg streng in de leer en dol op feestjes, zodat St. Lucia daar eveneens wordt gevierd.

Als kind week toen nog prinses Margrethe (eerste rij rechts) uit naar de Zweedse ambassade in Kopenhagen om haar Lucia-momentje te pakken. Die echte kaarsjes in de kroon, dát zouden ze nu nooit meer doen.

Hier nogmaals Margrethe met haar zusje prinses Benedikte als St Lucia Sidekick.

Lucia was een katholiek meisje dat zich in het jaar 304 in Syracuse, Sicilië tot martelaar ontpopte. Dat deed ze door met kaarsen op haar hoofd eten en drinken te brengen aan vervolgde christenen in de catacomben. Dat is later vertaald in de Luciabolletjes met saffraan, zoetige gele Zweedse deegbolletjes (Estelle heeft ze hier in haar mandje) die je wegspoelt met wat glögg (warme kruidenwijn).

Grappig is dat niemand weet hoe een Siciliaanse zich de belangrijkste traditie in Zweden heeft toegeëigend. In de oude Juliaanse kalender (14de eeuw, don't ask) was 13 december de kortste dag van het jaar, waarin men wel wat licht kon gebruiken. Vermoedelijk is het daar uit voortgekomen. Estelle en Oscar kan het niet schelen, zo'n lichtjeskroon staat altijd goed, ook te paard. 

Foto's (c) Kungahuset, Det Danske Kongehus

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in