Op haar 61ste heeft de hertogin van York vrede met haar verleden.

Sarah 'Fergie' Ferguson heeft ondanks all things corona een goed jaar. Beide dochters gelukkig getrouwd, eerste kleinkind geboren, tweede kleinkind onderweg.

En sassy at sixty als ze is, wil ze haar helikopterbrevet weer halen: "Ik heb het laten verlopen," zegt ze. "Naar mijn mening is 61 een goede leeftijd om weer de lucht in te gaan, avonturen te beleven en op verkenning te gaan."

Na 77 kinderboeken komt op 3 augustus haar eerste roman Her Heart for a Compass uit. Het is een quasi sleutelroman over roodharige heldin Margaret die in de Victoriaanse tijd worstelt met haar upperclass verplichtingen en haar eigen hartstochtelijke verlangens.

Article continues after the ad

'Dit gaat niet om de hertogin, dit gaat niet om Fergie'

Geen wonder, dus, dat ze goed in haar vel zit. "Het is tijd om voor één keer zelfzuchtig te zijn," zegt ze in The Telegraph. "Dit gaat niet om de hertogin, dit gaat niet om Fergie, dit gaat om mij: Sarah."

Sarah is zowel beroemd als berucht. Aardig, enthousiast, vrolijk. Maar ook slecht met geld en goed in schandalen, hoewel ze recentelijk weinig ophef meer heeft veroorzaakt.

Er wordt hooguit gefronst over haar niet aflatende steun aan haar omstreden ex prins Andrew, met wie ze alweer jaren in de Royal Lodge woont, hoewel ze al bijna dertig jaar geleden zijn gescheiden.

"Ik ben trots op mijn missers," zegt de hertogin, hier in 1989 met haar moeder Susan Barrantes en prinses Beatrice. "De roman bood me de kans om mijn verhaal van bewustwording te vertellen. Het was een kans om me dichter bij mijn verleden te voelen, bij de voorouders en de verhalen waarmee ik ben opgegroeid."

"Wat ik hoop dat lezers meenemen van Margarets verhaal, is dat of je nu fouten maakt of alles verkeerd doet, je moet doorknokken voor wat jouw waarheid is. Je moet je hart volgen. Ik voel me robuuster en authentieker en heb meer vertrouwen in mezelf en waar ik heen ga dan ooit tevoren – dat gevoel wordt weerspiegeld in Margarets levensreis."

Over Andrew zegt ze: "We zeggen altijd dat we het meest tevreden gescheiden stel ter wereld zijn. We zijn gescheiden, maar niet van elkaar. We zijn co-ouders die elkaar steunen en geloven dat familie voor alles gaat. Ik ben trots op hoe we samen onze kinderen hebben opgevoed en een sterk gezin zijn gebleven. Onze trefwoorden zijn communicatie, compromissen en compassie."

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in