Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Royals reageren op de situatie in Oekraïne

Giften, steunbetuigingen én statements. Royal dienen boven de partijen te staan, maar de oorlog in Oekraïne is zo'n buitencategorie crisis dat er toch de nodige statements worden gemaakt. Spanje Koningin Letizia koos fashion om haar punt te maken. Voor een meeting van de Mutua Madrilena Foundatio...

Royals reageren op de situatie in Oekraïne

Giften, steunbetuigingen én statements.

Royal dienen boven de partijen te staan, maar de oorlog in Oekraïne is zo'n buitencategorie crisis dat er toch de nodige statements worden gemaakt.

Spanje

Koningin Letizia koos fashion om haar punt te maken. Voor een meeting van de Mutua Madrilena Foundation Grants for Social Projects in Madrid, combineerde Letizia een vyshyvanka blouse met traditioneel borduurwerk een zwarte broek. De vyshyvanka is een Oekraïens kledingstuk dat zowel door mannen als door vrouwen wordt gedragen en maakt al honderden jaren deel uit van de cultuur. Het borduurwerk is vaak uniek en zegt iets over de drager en de streek.

Letizia's man was een van de eerste royals die zich openlijk uitliet over het conflict.

België

Ook koning Filip houdt zich ermee bezig. 

Engeland

Koningin Elizabeth heeft privé een 'gulle donatie' gedaan aan het Disasters Emergency Committee voor het Ukraine Humanitarian Appeal, een beetje te vergelijken met de Nederlandse Giro555.

Ook prins Charles en hertogin Camilla hebben gedoneerd. "Niemand die niet aangedaan is door de afschuwelijke scènes van Oekraïeners die hun huizen moeten ontvluchten," zo zei een woordvoerder van de hertogin van Cornwall. "De hertogin wilde hoe dan ook helpen." Hier steken ze een kaarsje aan in de Ukrainian Catholic Cathedral in Londen.

De hertog en hertogin van Cambridge hebben eveneens privé gedoneerd gedaan aan het Disasters Emergency Committee.

Prins Michael van Kent (links), een neef van de Queen (en een kloon van de laatste tsaar Nicolas II, rechts met zijn neef George V van Engeland) heeft zijn Russische Vriendschapsorde teruggeven. Het betreft een van de hoogste onderscheidingen van Rusland, hij kreeg hem in 2009 van de toenmalige Russische president Dmitry Medvedev. Michael heeft nauwe banden met Rusland, door zijn oma groothertogin Elena Vladimirovna, is hij verwant Nicolas II.

Noorwegen

Kroonprins Haakon liet zich bij drie hulporganisaties (Save The Children, de Noorse stichting Vluchtelingenwerk en het Noorse Rode Kruis) bijpraten over hun inzet. "Noorwegen veroordeelt de invasie en steunt Oekraïne op diverse manieren," aldus de prins. Die ook samen met zijn vrouw Mette-Marit een kaarsje aanstak voor de oorlogsslachtoffers. 

Denemarken

Kroonprins Frederik van Denemarken en zijn twee jongste kinderen Vincent en Josephine (11)...

...legden bloemen bij de ambassade van Oekraïne in Kopenhagen.

Zweden